Naš kabl biće treći u svijetu

Dodajte komentar

Podmorski energetski kabl između Crne Gore i Italije, čija je gradnja počela krajem januara, sa 415 kilometara, biće treći po dužini, a među prvim po instalisanoj snazi od 1000 megavata.

Ovaj projekat će koštati blizu 800 miliona eura, a finansira ga italijanska Terna kreditom EIB-a. Najduži energetski kabl je između Norveške i Holandije. On je dug 580 kilometara, ali mu je instalisana snaga 700 megavata. Drugi po veličini povezuje Sardiniju i Italiju i dug je 435 kilometara, a snaga je kao kod našeg 1000 megavata.

Za sada, treći u svijetu je kabl između Australije i Tasmanije dugačak 290 kilometara i instalisane snage 500 megavata. Četvrti povezuje Švedsku i Njemačku dužine 250 kilometara i snage 500 megavata. Podvodni kabl koji povezuje Švedsku i Poljsku je pet kilometara kraći, a ukupne snage je 600 megavata. Među deset najdužih su i kablovi FvedskaFinska ( 233 kilometra i 500 megavata). Grčka Italija ( 166 kilometara i 500 megavata), NorveškaDanska ( 127 kilometara i 440 megavata), SardinijaKorzika ( 121 kilometar i 300 megavata), i EstonijaFinska (105 kilometara i 350 megavata).

Nijedan od ovih interkonektivnih kablova, kako kažu poznavaoci ove oblasti, ne može biti konkurencija jedan drugom, pa ni eventualni kabl između Italije i Albanije, čija gradnja se pominje u medijima.

Ne može se govoriti o konkurenciji, kao što naš kabl nije konkurencija energetskoj vezi između Grčke i Italije. Radi se o preskupim projektima da bi se gradili samo zbog konkurencije. Odluka da se gradi interkonektivni kabl na bilo kojoj lokaciji u svijetu ne donosi se ako nema potrebe kaže izvor Pobjede iz CGES-a.

Izazovi na Mediteranu

Asocijacija Mediteranskih energetskih regulatora (MEDREG) do 18.marta prima odgovore regulatora članica o investicionim i uslovima poslovanja, saopšteno je iz RAE.

-Nakon konsultacija, MEDREG će organizovati okrugli sto 29. aprila u Šarm el Šeiku u Egiptu navodi se u saopštenju.

MEDREG su 2006. osnovala 24 energetska regulatora iz Crne Gore, Albanije, Alžira, BiH, Hrvatske, Kipra, Egipta, Francuske, Grčke, Izraela, Italije, Jordana, Libije, Malte, Maroka, Palestine, Portugalije, Slovenije, Španije, Tunisa i Turske.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *