Grčka angažuje studente i turiste kao tajne poreznike

Kritike da Grčka presporo sprovodi nove ekonomske reforme natjerala je ministra finansija da u petak predloži angažman brojnih honorarnih tajnih inspektora: turisti, domaćice i studenti borili bi se protiv neplatiša poreza.

Janis Varufakis predložio je zapošljavanje “velikoga broja neprofesionalnih inspektora… koji bi bili ozvučeni i opremljeni kamerom”. Svoj je predlog poslao Jeroenu Dijsselbloemu, čelniku Eurogrupe, grupe ministara financžsija eurozone, a objavio ga na internet stranici grčkoga lista Prototheme.
Po Varufakisovim riječima, inspektori-honorarci prikupljali bi podatke koji bi imali pravnu težinu i na temelju kojih bi djelovali pravi inspektori.

“Već spoznaja da su hiljade ljudi s audio i video opremom angažovane da bace pogled u ime poreznika, brzo će promijeniti ponašanje, širom društva proširiće se osjećaj za pravdu i stvoriće novu kulturu plaćanja poreza”, napisao je Varufakis.

Varufakis je to pismo nazvao “ugovorom za oporavak i rast grčke ekonomije”. Poslao ga je uoči sastanka u ponedjeljak u Briselu, na kojem će Eurogrupa razmotriti stanje u Grčkoj.

Check Also

Prognoze rasta BDP-a po zemljama u 2023.

Od ruske invazije na Ukrajinu početkom prošle godine, razgovori o globalnoj recesiji su dominantna tema …

Leave a Reply

Your email address will not be published.