Biznis bi cvjetao da nema doprinosa

Ključ za suzbijanje sive ekonomije je rasterećenje poslovnog ambijenta u svim segmentima i preventivan inspekcijski nadzor, suština je juče predstavljenog dokumenta Unije poslodavaca pod nazivom „Neformalna ekonomija u Crnoj Gori“.

Šef sektora za ekonomska pitanja UPCG Ana Rašović kazala je da inspekcijski nadzor treba da bude preventivan, a ne represivan, kao i da doprinese olakšanju poslovanja. Ona je kazala da su poslovanje u sivoj zoni podstiču porezi i doprinosi na zarade, jer se veliki broj kompanija bori sa nelikvidnošću i nemogućnošću naplate potraživanja.

Ekonomski analitičar Vasilije Kostić, koji je učestvovao u izradi ovog dokumenta, kaže da neformalnu sferu poslovanja generišu neadekvatan ambijent i visoki fiskaliteti, zbog čega je ključno izbjegavanje podsticanja opterećenja biznisu. On tvrdi da interes države nije da poništi „sivu sferu“, već da je prevede u formalnu, jer se na taj način širi prostor za ubiranje poreza.

– Dominantno je mišljenje da neformalna ekonomija predstavlja barijeru ukupnog društveno-ekonomskog razvoja, ali postoji i pristup prema kojem ona služi za ublažavanje socijalnih tenzija, odnosno da je ventil mogućim socijalnim naprezanjima naveo je Kostić.

Generalni sekretar UPCG Suzana Radulović kazala je da eliminisanje nefomalne ekonomije zahtijeva udruženu akciju Vlade, privrede i građana.

– Stanje je alarmantno i jedini način da država dođe do prijeko potrebnih budžetskih sredstava, a da se postojećim preduzećima smanje porezi kojimaje opterećno njihovo poslovanje, jeste povećanje kruga poreskih obveznika. To znači uključivanje u regularne tokove svih koji rade van regula kazala je Radulović.

Check Also

Kia ostvarila rekordan udio na evropskom tržištu

Kia je u januaru dostigla svoj istorijski najveći tržišni udio na evropskom tržištu automobila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *