Krenuo sa 10.000 sad ima 4 miliona

Dodajte komentar

Majk Henkel napustio je koledž kako bi pokrenuo sopstveni biznis. Od svoje ušteđevine od ljetnjih poslova uspio je da napravi milione.

Kako kaže, dok je išao na koledž, radio je stvari koje su drugi željeli, zbog toga je odlučio da prestane. “Uvjek mi je bilo u mislima da ja ne želim da radim za nekog drugog”, objašnjava on, piše Biznis insajder.

Henkel je dobio svoju dozvolu za nekretnine za samo osam dana, a dvije nedelje kasnije počeo je potragu za nekretninom, koju će kupiti za 10.000 dolara koje je sačuvao na svom bankovnom računu od ljetnjih poslova.

Kupio je petosobnu kuću za 60.000 dolara u blizini koledža i iznajmio je četiri spavaće sobe prijateljima za 300 dolara mjesečno.

Prihodi koje je dobijao obezbijedili su mu besplatno mjesto za život, dok je istovremeno razduživao kredit i oslobađao svoj račun kako bi mogao da uzme novu pozajmicu radeći istovremeno tri posla.

U proljeće 2011. godine ukazala mu se prilika da kupi još dvije petosobne jedinice u istoj oblasti. Kako kaže, imao je nešto novca, ali ne i dovoljno da bi zaključio posao, zato je uz kompleksan postupak pozajmice od banke koji je uključivao i kreditne kartice uspio da na jesen kupi novu stambenu jedinicu.

Navodi da mu je trebalo nekoliko mjeseci da cijelu transakciju završi i otplati dugove.

Henkel je usmjerio svoju pažnju na pravljenje jedinica koje su bile lakše za iznajmljivanje studentima.

Tokom nekoliko narednih godina Henkel je nastavio da kupuje jedinice blizu kampusa. 2012. godine dobio je ponudu da kupi još šest novih mjesta.

“Svaki put kada bih kupio nešto novo, moj bankovni račun vraćao se na nulu, ali onda bih ga opet podigao”, objašnjava on.

“Znam da je bilo rizično, ali imao sam 21, 22 godine i želio sam samo da idem dalje” i ako je, kako kaže, preuzimanje takve vrste rizika jako nelagodno.

Napustivši svoja tri prethodna posla, on sada posvećuje svoje vrijeme samo na upravljanje svojim nekretninama.

Sa iznajmljivanjem soba studentima dolazi i mnogo izazova. Henkel kaže da je viđao svoju imovinu potpuno uništenu.

Henkel sada posjeduje 42 jedinice, tj. 177 soba za iznajmljivanje u vrijednosti od oko četiri miliona dolara. Cilj mu je, kako kaže, da ima dovoljno jedinica kako bi stvorio tim. Kako kaže, njegov prvi zaposleni će biti neko ko je stvarno dobro organizovan tako da ja mogu da se brinem o jedinicama, a onda ću zaposliti nekoga da izdaje sobe i ja ću polako da se povlačim iz te vrste posla.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *