Kina mijenja ekonomske modele rasta

Dodajte komentar

Kina planira sporiji, ali održiviji ekonomski rast u ovoj godini, kao i da preduzetnicima i stranim investitorima da veću ulogu, a sve u cilju stvaranja produktivnije ekonomije.

Kina planira da u ovoj godini ostvari rast od oko sedam odsto, u skladu s naporima da stvori „umjereno prosperitetno društvo“, rekao je premijer Li Keqiang u izvještaju koji je podnio Nacionalnom kongresu. Prošle godine ekonomski rast bio je 7,4 odsto, najniži od 1990.

Kina, druga po veličini ekonomija na svijetu, nastoji da ostvari sporiji, ali samoodrživiji rast zasnovan na domaćoj potrošnji i uslugama, koji će zamijeniti iscrpljen model ekonomije čiji su glavni pokretači bili trgovina i ulaganje u nekretnine i industrije koje su najveći zagađivači sredine.

„Moramo da održimo pravu ravnotežu između obezbjeđivanja stabilnog rasta i strukturalnog prilagođavanja“, rekao je Li.

Kineski premijer je obećao da će preduzetnicima i stranim investitorima dati veću ulogu u ekonomiji, u kojoj i dalje dominiraju banke, naftne i druge kompanije u vlasništvu države.

Planirano je da bude prepolovljen broj oblasti u kojima je investiranje stranaca ograničeno i smanjen broj projekata koji zahtijevaju zvanično odobrenje.

Ekonomski rast Kine se usporavao od 2007. kada je bio 14,2 odsto, a vlasti su smanjile investicije i građevinske projekte koji su otvorili milione radnih mjesta, ali stvorili i velike dugove.

Kina tek treba da sprovede reforme koje će regulisati status državnih kompanija, koje kontrolišu sektore kao što su bankarstvo, telekomunikacije, bezbjednost, naftna i gasna industrija.

Li je rekao da će kvalifikovanim privatnim investitorima biti dozvoljeno da osnivaju male i srednje banke.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *