Šef Saxo banke: Finansijski svijet će doživjeti promjenu

Dodajte komentar

Emmanouil Lemonakis, šef za region centralne i istočne Evrope Saxo banke tvrdi da će se pristup bankarskim uslugama značajno promijeniti. “Taj proces je već otpočeo i vjerujem da se ovaj trend približava aktivnijim klijentima banke koji se neće zadovoljavati samo time što će negde uložiti svoja sredstva a onda čekati nekoliko godina na neku neodređenu dobit bez mogućnosti da utiču na stvari. Ljudi će željeti da se aktivnije bave čuvanjem svog novca, a to je nešto što mi već omogućavamo svojim klijentima.”

Šta je to što će postati drugačije u bankarstvu?

Pa, mogu vam kao primjer navesti telekomunikacije. Veoma davno, radi telefoniranja se odlazilo u poštu, kasnije su telefoni bili postavljani na ulicama, u telefonskim govornicama, a oni koji su imali sreće konačno bi mogli da uvedu telefon i u svojim kućama. Danas, mobilni telefon može da nam stane u džep i ima još mnogo drugih korisnih funkcija koje štede vrijeme i novac. U finansijskom svetu, pošta sa telefonom predstavlja okamenjenu finansijsku instituciju gdje možete da otvorite štedni račun ili investicijski uzajamni fond na jedinične udjele. Danas to više nije dovoljno. Aktivni i ljubopitljivi klijenti traže nove i jednostavne načine da uvećaju svoj kapital. Posle mnogo godina koje sam proveo u jednoj od najvećih globalnih finansijskih institucija smatram da je ovakva promjena neizbježna i volio bih da u njoj učestvujem.

Kako je, konkretno Saxo banka, pripremljena za ovaj izazov?

Uvjeren sam da je Saxo banka, banka budućnosti. Ona je najveći supermarket investicionih mogućnosti i alata koji se mogu koristiti kako bi se ove mogućnosti transformisale u prihode koje udobno ostvarujete iz sopstvene kuće ili preko mobilnog telefona. Više ne morate da moljakate velike banke za bolje prinose. Dođem na ideju, pročitam analize tržišta, izaberem prave alate i samostalno počnem da upravljam svojim sredstvima.

Kako neko može da počne sa ulaganjem?

Jednostavno, možete da popunite naš obrazac na saxobank.com, a naš tim će uvesti podnosioca formulara u svijet trgovanja, u zavisnosti od njegovog/njenog dotadašnjeg iskustva. Iskusni investitori već znaju šta žele i vrlo brzo, pošto uporede naše demo SaxoTrader platforme sa njihovom važećom platformom, oni otvaraju račun. Klijenti početnici mogu prvo da pročitaju naše materijale o pojedinačnim proizvodima, uključujući video prikaze o tehničkoj analizi ili psihologiji trgovanja, mogu se prijaviti na naše vebinare (webinars) ili online radionice od svoje kuće, a obično i nekoliko nedelja probaju da obavljaju trgovanje u demo okruženju. Udobno, iz svoje kuće i u roku od pet minuta možete otvoriti račun, sa samo dvije kopije dokumenata za identifikaciju. Čim dobijete instrukcije za plaćanje možete da prebacite sredstva na račun u Saxo banci i počnete da trgujete.

Koja pitanja investitori najčešće postavljaju kada žele da otvore račun?

Prvo pitaju kako su zaštićena uložena sredstva. Za razliku od drugih posrednika, Saxo banka je univerzalna banka sa bankarskom licencom i kao danska banka ona nudi veoma visok nivo zaštite u svojoj djelatnosti.

Drugo najčešće postavljano pitanje odnosi se na asortiman naših porizvoda. Sa preko 42,000 investicionih alata, Saxo banka predstavlja pravi supermarket mogućnosti. Saxo banka ne pruža konsultantske usluge u oblasti investicija, ali omogućava klijentima pristup globalnim i sektorskim analizama kao i druge inovativne funkcije – povezivanje trgovanja sa socijalnim mrežama preko tradingfloor.com, što postaje sve popularnije.

Kako reagujete na primjedbe da je trgovanje “špekulativno” ili “rizično”?

Potrebno je imati određenu unutrašnju disciplinu. To je kao i kad učite nešto novo. Na početku vam često ne ide dobro i tada ste iznervirani, ali onda se sve nekako uklopi i odjednom se osjećate dobro. Onima koji izaberu da samostalno trguju preporučujem da počnu vrlo lagano. Ukoliko imaju velike raspoložive prihode, preporučujem da rade sa profesionalnim menadžerima fondova.

Minimalni početni ulog kod Saxo banke je 10.000 dolara. Kod nekih od vaših konkurenata dovoljan je i manji iznos. Zašto je ova suma toliko visoka?

Obezbjeđujemo rješenja za ozbiljne investitore, finansijske menadžere i banke. Ukoliko samo želite da se kockate ili  “igrate” na tržištu kapitala, Saxo banka nije pravi izbor za vas. Naši budući klijenti mogu da nauče i isprobaju sve mogućnosti na demo računu Saxo banke, tako da to predstavlja neku vrstu probnog rada na prazno. Investitor će dobiti virtuelnih 100,000 dolara i može da proba da bezbjedno trguje te tako i zaključi da li želi da nastavi ovo trgovanje na aktivnom računu.

Gdje mislite da bi bilo mudro započeti trgovanje?

Većina klijenata počinje sa deviznim poslovima. Ja lično vjerujem da je bolje početi sa nečim opipljivijim. Više volim da izaberem nekoliko proizvoda, akcija ili međunarodnih indeksa. Mogu mnogo više podataka da pronađem o nafti, gasu, bakru, srebru ili Nemačkoj u vidu neke reportaže te tako mogu da počnem da gradim mozaik od informacija koje ću koristiti u budućem odlučivanju. Ako osoba koja trguje nije spremna da u svakom trenutku pri sebi ima telefon ili tablet kako bi mogla da prati kurseve, preporučujem da se fokusira na opcije. One se mogu prodavati tek pošto se stekne izvjesno iskustvo. Recimo da želim da se fokusiram na Njemačku i njen DAX indeks. Ne želim da svakodnevno pratim tržišta, ali vjerujem da će njegova vrijednost za nedelju ili mjesec dana biti veća. Dakle, u pretraživaču koji je sličan Internet pretraživaču izabraću opcije, DAX, datum i vrijednost koju vjerujem da će DAX dostići u budućnosti. Biram kol opciju i u svoj kalendar unosim datum kako bi mogao da provjerim rezultat. S obzirom da je to “Evropska opcija” ne zanima vas razvoj već samo rezultat na izabrani dan. Na taj način možete “sjedjeti na više stolica” i čekati da dani koje ste izabrali urode plodom. Prednost takvog načina je u tome što izdatak za kupovinu opcije predstavlja ujedno i najveći mogući gubitak koji možete da pretrpite ukoliko vaša opcija ne prođe. Međutim, eventualni prinos je praktično neograničen.

Kolike prinose možete da ostvarite trgovanjem?

Očigledno možete da ostvarite desetine procenata godišnje ili izgubite isti ovaj iznos. Ukoliko ste zadovoljni sa procentom prinosa u iznosu koji se posle oporezivanja približava dvocifrenom broju, možete ga ostvariti na veoma lak način i bez velikog rizika.

Emmanouil Lemonakis

Emmanouil se priključio Saxo banci 2006. godine kao član tima zaduženog za privatne klijente na grčkom tržištu. U proteklih devet godina, Emmanuel je zaslužan za mnoge postignute rezultate – osnovao je grupu zaduženu za klijente u zemljama južne Evrope i Balkana, bio je zamjenik direktora nove ekspoziture Saxo banke u Milanu, Italija, 2008. godine.  Osnovao je i ekspozituru Saxo banke u Atini, Grčka. Godine 2012., Emmanouil je imenovan za direktora operacija u Saxo banci na Kipru, a ostao je i direktor ekspoziture u Grčkoj prije nego što je postavljen na mjesto šefa za region centralne i istočne Evrope, 2013. godine.

Emmanouil je stekao master u oblasti međunarodnog poslovanja u Poslovnoj školi u Kopenhagenu. Prije nego što će se pridružiti Saxo banci Emmanouil je radio u oblasti marketinga i finansija za manje kompanije u Danskoj.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *