Postavljaju gasovod po dnu Jadranskog mora

Dodajte komentar

Trans Adriatik gasovod (TAP) raspisao je dva pretkvalifikaciona tendera za izgradnju 105 kilometara cjevovoda u Jadranskom moru, koji bi trebalo da spaja Albaniju i južnu Italiju. Najveća dubina na kojoj će biti postavljene cijevi je 820 metara.

Gasovodom, ukupne dužine 820 metara, stizaće gas do evropskih zemalja iz azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz. Trasa obuhvata i krak gasovoda koji će prolaziti kroz Crnu Goru, Hrvatsku, BiH i Bugarsku. Tender je raspisan za instaliranje dijela gasovoda ispod Jadranskog mora i za nabavku potrebnih cijevi, koje treba premazati zaštitnim slojem protiv korozije, obezbijediti kopče i unutrašnje obloge.

Teder je otvoren do maja ove godine, a prema riječima Knuta Stajnera Kvindeslenda, direktora nabave TAP-a, zahtjevi od kompanija su veliki, posebno u dijelu koji se odnosi na zaštitu okoline, zdravlja i sigurnosti.

TAP je akcionarsko društvo u kojem po 20 odsto kapitala imaju Britiš petroleum, azerbejdžanski SOCAR, norveški Statoil, belgijski Fluxys ima 19 procenata, španski Enagas 16 i italijanski Axpo pet procenata. Nalazište Šah Deniz je u Kaspijskom moru, 70 kilometara od obale Azerbejdžana na dubini od 50 do 500 metara. Izvor je otkriven 1999. godine, a eksploatacija je počela 2006. Očekuje se da će plin stići do Evrope 2018. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *