Najvećim bankama nedostaje 300 milijardi ‘sigurne’ imovine

Dodajte komentar

Najvećim svjetskim bankama još uvijek nedostaje 300 milijardi eura sigurne imovine kako bi ispunile nova pravila postavljena kako bi im se smanjila ranjivost u slučaju panike, pokazuju podaci globalnog bankarskog supervizora.

Iako su banke smanjile manjak iz 2013. koji je iznosio 353 milijarde eura, još im nedostaje 305 milijardi da bi u potpunosti ispunila globalna pravila, objavilo je Povjereništvo za nadzor banka iz Basela, javlja Financial Times.

Takozvani odnos pokrića likvidnosti (Liquidity Coverage Ratio ili LCR) stupio je na snagu u januaru i u potpunosti će biti implementiran do 2019. U ovoj godini banke moraju 60 posto svoje likvidnosti imati pokriveno u skladu s pravilima LCR-a. Za to će, prema podacima iz juna, bankama trebati 155 milijardi eura.

To su pokazali rezultati nadzora koji Basel obavlja dva puta godišnje, a istovremeno to čini i Evropska bankarska agencija (European Banking Authority – EBA). Oba su tijela gledala kapital banaka te tri različite matrice likvidnosti, koristeći podatke iz poslovnih izvještaja banaka iz juna 2014.

Najvećim međunarodnim bankama u Evropi nedostaje 115 milijardi eura likvidnih sredstava kako bi ispunile odnos pokrivenosti, saopštila je EBA. No, 82 posto banaka koje su pod nadzorom već ispunjavaju ciljeve za 2019.

EBA je saopštila da ove godine neće obavljati stres-testove bilanci banaka, već je to odložila za 2016. Umjesto toga će ocijeniti njihovu transparentnost.

Iako ove mjere podstiču reforme, uicaće na profitabilnost i poslovne modele banaka. Danièle Nouy, glavni supervizor Evropske centralne banke, je prošle nedelje izjavila kako da očekuje da će više banaka izdati dionice,a njena agencija pokušava da uskladi više od 150 različitih metoda definisanja kapitala u 19 članica eurozone.

Optimizam dijela analitičara nakon objave rezultata nadzora umanjen je spoznajom kako najveće banke obračunavaju rizičnu imovinu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *