Azijske berze pale, euro najslabiji u 11 godina

Dodajte komentar

Na većini azijskih berzi cijene su akcija u četvrtak pale, kao i na Wall Streetu dan prije, dok je kurs eura prema dolaru zaronio na najniži nivo u 11 godina uoči sjednice Evropske centralne banke (ECB).

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks u 7,30 sati bio u plusu 0,2 odsto, a blago su porasle i cijene akcija u Južnoj Koreji te Australiji.

No, u Singapuru, Hong Kongu i Šangaju berzanski su indeksi pali između 0,2 i 1,3 odsto, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, u 7,30 sati bio u minusu 0,4 odsto.

Loše je na azijska tržišta uticao jučerašnji pad cijena akcija na Wall Streetu drugi dan zaredom, što je posljedica opreza ulagača uoči objave niza makroekonomskih podataka koji će pokazati usporava li se i nadalje rast američke ekonomije.

Najvažniji će biti izvještaj o zaposlenosti u petak, koji obično znatno utiče na tržište jer podstiče špekulacije o tome kada će Fed povećati kamate – polovinom ili krajem godine.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u februaru broj zaposlenih u SAD-u povećan za 238.000, manje u odnosu na 257.000 u januaru.

Najviše su jutros, više od 1 odsto, pale cijene akcija u Šangaju i Hong Kongu.

Kineska vlada objavila je u četvrtak kako u ovoj godini planira rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) za oko 7 odsto, što bi bio najmanji rast u posljednje 24 godine, no najavila je povećanje državne potrošnje kako bi podržala ekonomiju.

Podršku tržištima pruža, pak, labava monetarna politika niza centralnih banaka u svijetu – od Kine i Indije, do Kanade, Australije i eurozone.

U fokusu ulagača danas će biti sjednica čelnika Evropske centralne banke (ECB), a očekuje se da će objaviti dodatne detalje o programu kupovine državnih obveznica vrijednom 1.100 milijardi eura u idućih godinu i po dana.

Uoči te sjednice, na valutnim je tržištima kurs eura prema američkoj valuti pao na svega 1,1055 dolara, najniži nivo od septembra 2003. godine, dok je juče u ovo doba iznosio 1,1175 dolara.

„ECB-ov program kupovine obveznica ne bi negativno uticao na euro kada bi Fed činio isto. No, ne samo da je američka centralna banka lani okončala program kupovine obveznica, nego planira i idući korak, povećanje ključnih kamata“, kaže Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Zbog jačanja dolara prema evropskoj valuti, njegov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dostigao je jutros novi najviši nivo u 11 godina, 96,114 bodova.
Pritom je u odnosu na japansku valutu cijena dolara porasla s jučerašnjih 119,60 na 119,85 jena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *