Koje nas sve takse čekaju zbog autoputa

Dodajte komentar

Ministarstva finansija potvrđeno je „Danu” da će u narednom periodu predložiti plaćanje takse od pet centi po litru goriva za finansiranje gradnje autoputa Bar-Boljare, a o tom vladinom predlogu će se izjasniti parlament.

– Ministaretvo finansija će u skladu sa programom ekonomskih reformi za Crnu Goru 2015-2017. godine i jesenjom analizom makroekonomskih kretanja i struktupnih reformi 2014, koje je usvojila Vlada, u narednom periodu pripremiti iredlog kojim će propisati plaćanje posebne naknade na promet naftnih derivata. Predlog će zagim razmatrati Skupština, i u zavisnosti od programa rada parlamenta, naplata takse počeće da se primjenjuje od dana usvajanja zakonskog propisa kazali su „Danu” iz Ministarstva finansija na čijem je čelu Radoje Žugić.

Član Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, nezavisni poslanik Mladen Bojanić kaže da je bilo očekivano da će na kraju kompletan trošak platiti građani sudeći po potezima Vlade tokom ranijih godina.

– Građani su platili dobar dio garancija, sad će i takse uvesti, i na kraju svaki promašaj Vlade plate građani Crne Gore. Pošto je Socijaldemokratska partija ranije bila veliki protivnik naplate gakse poznate kao „euro po euro”, vidjećemo da li će glasati za ovu taksu, kazao je Bojanić.

Član odbora za ekonomiju Milutin Đukanović (DF) tvrdi da ćs Demokratski front glasati progiv takve takse.

– Naplata taksa i akciza postaje neizdrživa, Lako je voditi politiku povećavanjem nameta koje moraju da plate građani. Ne vidimo značajnije projekte, icvestccije, povećanje broja radnih mjesta, realnu proizvodnju, ali zato se povaćevaju takse, porezi, doprinosi i razne naknade, što zaista postaje neizdrživo. Na takav način svako može da vodi ekonomsku politiku, rekao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Vlada očigledno ne može ekonomski i finansijski da stabilizuje Crnu Goru.

– Problemi se samo produbljuju, a ne rješavaju, da ne pominjem ogromno zaduživanje i to što ništa nije stvoreno. Istovremeno nameti i porezi se povećavaju, na primjer porezi i doprinosi na plate su među najvećim u Evropi, a da ne spominjemo druge troškove koje treba da plaćaju građani. Očigledno Vlada ima veliki problem sa javnim finansijama, rekao je on.

Đukanović je istakao da DF nije niti će ikada podržati namete koje moraju da plaćaju građani.

Poslanik Goran Tunonja (Pozitivna) kaže da niko nije pominjao tu taksu je za vrijeme medijske kampanje tokom koje je trebalo obezbijediti podršku za usvajanje Zakona o autoputu.

To nije iskren odnos Vlade nrema građanima, jer tada niko nije govorio da će se na litar benzina plaćati još pet centi zbog gradnje autoputa. Bojim se da to nije sve, jer će za finasiranje gradnje faliti novca pa će morati da traže nove poreze, akcize, nova zaduženja, a to je kula od karata koja se lako ruši rekao je Tuponja i istakao da je skeptičan kada su u pitanju projekcije godišnjeg rasta BDP-a od skoro četiri odsto.

Za sada u Vladi ne zna kad će početi gradnja autoputa, jer to zavisi od glavnog projekta koji radi kineski graditelj CRBC, a ministar saobraćaja Ivan Brajović je krajem decembra najavio da će projekat biti završen za šest do devet mjeseci.

Cijena 41 kilometra od Smokovca do Mateševa je 809,6 miliona eura. Zakon o autoputu je usvojen 8. decembra, dok je Vlada nedavno dala dozvolu za pripremne radove. Za gradnju autoputa Vlada je kod kineske EKSIM banke podigla kredit od 944 miliona dolara, koji još nije povukla, a već je platila 5,6 miliona kamate. Do povlačenja sredstava postoji mogućnosg da plati preko 30 miliona kamate. Rok za izgradnju su četiri godine od početka gradnje. J.V.

U planu još oporezivanja

Vlada je u ovoj godini planirala da poveća i akcize na alkohol, gazirana pića, duvan i duvanske proizvode kako bi obezbijedila održivost javnih finansija. Takođe, u ponedjeljak je na snagu stupio Zakon o porezu na kafu. Planirano zaduživanje za ovu godinu je 671 milion eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *