Amerikanci ne znaju gdje će s naftom

SAD imaju toliko sirove nafte da im ponestaje prostora za njeno skladištenje. To bi u narednim mjesecima moglo dodatno da obori cijene nafte i benzina, navode analitičari.

U proteklih sedam nedelja, SAD su proizvodile i uvozile u prosjeku milion barela nafte dnevno više nego što su trošile, prenosi agencija AP.

Ta suvišna nafta skladišti se u rezervoarima, prije svega u najvećem trgovinskom čvorištu u Kušingu, Oklahoma, što je dovelo do toga da američke zalihe nafte dostignu najviši nivo u poslednjih 80 godina.

Ukoliko se takav razvoj situacije nastavi, rezervoari bi mogli da se približe operativnom limitu već sredinom aprila, što bi dovelo do potonuća cijene nafte i gasa.

“Činjenica je da nam u SAD ponestaje kapaciteta za skladištenje nafte”, rekao je šef odjeljenja za istraživanje nafte u Sitibanci Ed Mors, dodajući da bi nafta mogla da pojeftini i na 20 dolara u odnosu na sadašnjih 50.

Prosječna cijena benzina u SAD je 2,44 dolara za galon (64 centa za litar), što je 1,02 dolara po galonu (27 centi po litru) jeftinije nego u istom periodu 2014, ali i 37 centi (10 centi po litru) manje nego prošlog mjeseca.

Check Also

Nakon kupovine Sberbank u Srbiji, Miodrag Kostić povećava udio u Addiko banci

Iako je kontinuirana kriza u posljednje tri godine mnoge stajala zatvaranja firmi, nema sumnje da …

Leave a Reply

Your email address will not be published.