Saznajte kako da dođete do posla u Dubaiju

U balkanskim zemljama sve je češća pojava odlazak u inostranstvo radi boljeg života. Ne čuje se tako rijetko “Samo da odem, ovdje nema života” ili “Svugdje je bolje” itd. Mladi najčešće žele da ostvare “američki san”, pa se najčešće odluče na odlazak u Ameriku kao studenti, na par mjeseci, a ostanu godinama ilegalno.

Tu je i Švedska koja je sad otvorila svoje granice za strane državljane, pa Njemačka i Austrija kao obećane zemlje za medicinske radnike. Otkrićemo vam prednosti i mane posla u Dubaiju. Prije svega, uopšte nije tako jednostavno kako izgleda. Vjerovatno da većina konkuriše za posao preko stranih sajtova, pošalje svoj CV i dobije poziv u narednih nekoliko sedmica, nakon čega se obavi virtualni razgovor na Skypeu, piše Telegraf.rs.

Vizu reguliše poslodavac kod kojeg ćeš raditi i ti si već spreman za polet. Ali, šta se dalje dešava i kakva je zapravo zarada, niko ne piše. Naravno, na sajtovima uvijek pročitate pozitivne komentare, kako je smještaj super, hrana odlična, zarada ne može bolja itd.

Da, to ne mora biti netačno, ali zavisi iz čijeg ugla se gleda. Visokoobrazovani ljudi prolaze jako dobro i njihove mjesečne plate zaista jesu u hiljadama eura. To su zanimanja poput građevinskih radnika, arhitekata, doktora, zubara. Ti poslovi su zaista dobro plaćeni i za koje se isplati otići.

Prema nekim saznanjima, plate na pomenutim pozicijama budu između 500 i 800 eura, uz smještaj i hranu. Smještaj i hranu morate uzeti sa rezervom, jer smještaj može biti udaljen kilometrima od Dubaija. A hrana, kako već volite, indijska je uvijek na meniju, pa ako niste probirljivi sa hranom, možete da prođete.

U suprotnom će vam dnevno trebati bar 30 eura za hranu. I kad podijelite tu mjesečnu zaradu sa svim troškovima koje imate, ne ostane vam ništa. Da smanjimo pesimizam, dobra strana svega je što vidite jedno od najposjećenijih mjesta na svijetu, upoznate istočnjačku kulturu i narod, slikate se za Facebook i vratite praznih džepova.

Naravno, uvijek ima i onih koji se “snađu” i vrlo brzo napreduju. Ono što oni kažu da je presudno za uspjeh u poslu u Dubaiju je spremnost, aktivnost, otvorenost za različite vrste pozicija i poslova. U Emiratima se to cijeni, zato Balkanci dosta i uspijevaju u poslu tamo, za razliku od Azijata. Potrebno je mnogo entuzijazma i želje za uspjehom.

Što se tiče djevojaka, one se najprije zaposle u avio-kompanijama, kao stjuardese ili hostese. Dubai raspolaže sa više od 400 hotela, tako da se tu posao relativno lako nalazi. Posao stjuardese jeste dobro plaćen, ali budite spremni na iscrpno testiranje, obuku i na “život u avionu”. Takođe, djevojke su u takvoj situaciji da moraju voditi računa i biti oprezne. Nije rijetkost da mnoge zavedene glamurom i blještavim sjajem ove metropole završe kao elitna “jahting prostitucija”, gdje se za jedno veče plaća i po 3.000 eura. U početku se svima čini da će postati buduće Sidni Kraford, a ustvari postanu žrtve rasprostranjene trgovine ljudima.

Ukoliko se ipak odlučite za Dubai kao zlatnu oazu, morate da budete spremni da za svaki posao pored vas aplicira još 70.000 ljudi, a oni na primjer biraju 3.000. Znači, morate da se izdvojite, da budete drugačiji. Evo i kako:

– sredite svoj CV,

– istražujte,

– aplicirajte za različite pozicije.

Gledajte da CV bude originalan, nemojte da skidate uobičajene forme, morate da budete drugačiji, da bi vas uopšte uočili. Istražite o poslovima koje želite da radite, kakvi su uslovi, kolika je plata. I da, konkurišite neprekidno, podijelite 100 primjeraka, možda vas neće svi zvati sad i odmah, ali imate veće mogućnosti da dobijete željeni posao.

Takođe, dobro pogledajte oglas, ako vam npr. piše plata 5.000 eura, saznajte da li je tu uračunat smještaj i hrana. Vrlo vjerovatno da nije, tako da, kad oduzmete sve što treba da platite, nećete imati više od 2.000 eura. Ili, recimo, ako vidite oglas – recepcioner, plata od 5.000 do 15.000 eura, budite sigurni da nećete tek tako dobiti tih 15.000. Dubai je, kao i svaka država, u potražnji za što jeftinijom radnom snagom, da bi ostvarila profit, tako da budite spremni na sve.

Ako nemate sestre, strine, rođake koji su tamo, jedni od boljih sajtova za zapošljavanje su dubizzle.com, catererglobal.com, te hospitality.com. Lako je snaći se na ovim sajtovima, imate listu poslova i opciju konkuriši (apply).

Kao i za svaki posao, budite ubjedljivi, predstavite sebe što možete bolje, lijepo se obucite, jednostavno trudite se da ostavite dobar utisak.

Check Also

EIB povećala finansiranje na 77 milijardu eura u 2020

U godini najgore globalne zdravstvene i ekonomske krize kakva nije zabilježena decenijama unazad, Grupacija Evropske …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *