Ovaj čovjek posjeduje najluđi ugovor u istoriji

Francuzi vole da investiraju svoju ušteđevinu u životno osiguranje.  Tako je Maks Herve Žorž za sedmi rođendan od oca dobio polisu vrijednu 50.000 franaka. Nije ni slutio kakav je to poklon.

Džordžova polisa kod osiguravajuće kuće Label Vi omogućila mu je da svakog petka prebacuje investicije u različite fondove. Mogao je da promijeni odluku u koje fondove će da ulaže i prije nego što budu objavljene cijene za sljedeću nedelju.

U suštini, Džordž je mogao da investira po cijenama od prošle nedelje, znajući šta će se desiti u budućnosti.

Između 1997. i 2007. njegova porodica godišnje je zarađivala 68,8 odsto od vrijednosti polise u ugovoru. To znači da su do danas vjerovatno inkasirali barem 100 miliona eura.

Bloger Džejson Kotke uporedio je ovaj ugovor sa dešavanjima u filmu “Povratak u budućnost 2” u kom zlikovac Bif sam sebi daje informacije o rezultatima budućih utakmica i postaje milijarder.

To nije daleko od istine. “Fajnenšel tajms” naziva Džordžov ugovor „najgorim na svijetu“, procjenjujući da bi vlasnik polise do kraja decenije mogao da bude milijarder i ima možda i više novca od samog Aviva Frensa, velike osiguravajuće kuće koja je kupila Label Vi.

Zašto je Label Vi ikada ponudio tako sumanut ugovor? Kada je 1987. bio u ponudi, vrijednost fondova rjeđe je objavljivana, pa je mogućnost zarade od arbitraže bila manja. Ipak, osiguravajuća kuća naposljetku je shvatila koliko joj takvi ugovori škode i pokušala da ubijedi vlasnike polisa da odustanu od njih u zamjenu za 100 franaka. Džordžova porodica je odbila.

Džordž i dalje trguje, ali zbog parnice koju je pokrenula Aviva još ne zna koliko je vrijedna njegova polisa.

Prema ugovoru, on čak može dodavati novac za investicije i tako još više uvećavati zaradu. Inače, investicije njegove porodice u 2007. iznosile su 21 milion eura.

Šta bi se desilo ako bi svi vlasnici takvih polisa dobili slučajeve protiv Avive? Velike su šanse da bi ta osiguravajuća kuća naposljetku morala da isplati odštete veće od same vrijednosti kompanije.

Check Also

Njemački državljani i firme uložili u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše novca od svih stranaca

Njemački državljani i firme uložili su prošle godine u kupovinu nekretnina u Crnoj Gori najviše …

Leave a Reply

Your email address will not be published.