NLB Grupa u 2014. godini učvrstila poslovanje i završila sa dobiti u iznosu od 62,3 miliona eura

Dodajte komentar

”NLB Grupa je u 2014. godini učvrstila poslovanje i prvi put nakon 2008. godine završila poslovnu godinu sa dobiti u iznosu od 62,3 miliona eura” je prilikom predstavljanja poslovnih rezultata za 2014. godinu izjavio predsjednik uprave banke Janko Medja. Tom prilikom se u ime uprave banke iskreno zahvalio strankama banke, svim zaposlenim i svim ostalim učesnicima banke, uključujući vlasniku, Republici Sloveniji, koji su ostali vjerni banci u najtežim vremenima i opravdano sačuvali povjerenje u najveću slovenačku finansijsku ustanovu.

Predsjednik Nadzornog savjeta NLB Gorazd Podbevšek pak je prisutnim novinarima izjavio:

”Radi se o prelomnom preokretu u poslovanju NLB Grupe, koja je nakon pet godina gubitaka prvi put završila godinu sa dobiti. Rukovodstvo NLB je za 2014. godinu ispunilo sve od strane Nadzornog savjeta postavljene ciljeve i čak ih prestiglo. Banka ispunjava obaveze, na koje se Slovenija obavezala Evropskoj komisiji prilikom dokapitalizacije. To su jedini kriterijumi, koje nadzorni savjet uzima kod procjene uspješnosti poslovanja banke i djelovanja uprave.”

Svi segmenti jezgrovite djelatnosti banke posluju profitabilno, smanjenje troškova iznad plana

Poslovanje NLB Grupe je po prvi put nakon 2008. godine pozitivno. U 2014. godini je NLB Grupa ostvarila rezultat prije rezervisanja u iznosu od 207,5 miliona eura, a čista dobit nakon poreza iznosi 62,3 miliona eura. Suštinski napredak smo postigli na području rezultata prije rezervisanja, koji je u najvećoj mjeri posledica temeljitog preobražaja (transformacije) banke i aktivnog vraćanja na tržište na svim tržišnim segmentima: u poslovanju sa stanovništvom i u poslovanju sa malim, srednjim i velikim preduzećima.

NLB Grupa je u 2014. godini ostvarila rezultat prije ispravljanja (ispravki) i rezervisanja u iznosu od 207,5 miliona eura, što predstavlja 192 miliona eura više nego u 2013. godini, kada je ostvarila rezultat u iznosu od 15,5 miliona eura, utvrđen prije ispravki i rezervisanja i (zbog upoređivanja) bez uzimanja efekata prenosa imovine na DUBT i prestanka kvalifikovanih obaveza. Poboljšanje redovnog operativnog rezultata (prije ispravki i rezervisanja) može se pripisati srazmjernom doprinosu poboljšanja redovnih prihoda, koji su u poređenju sa 2013. godinom veći za 47 procenta, smanjenju troškova, koji su u poređenju sa 2013. godinom manji za 9 procenta te uspješno izvedenom postupku državne pomoći. Poboljšanju konačnog rezultata nakon poreza je doprinijelo jako poboljšanje prilika u okruženju i takođe stabilizacija ispravki i rezervisanja, koje su u poređenju sa 2013. godinom manje za 928,8 miliona eura.

Svi segmenti jezgrovite djelatnosti banke posliju profitabilno. U 2014. godini je NLB d.d. povećala tržišno učešće kod kredita nebankarskom sektoru za 1,1 procentni poen. U segmentu kredita preduzećima se tržišno učešće takođe povećalo za 1,1 procentni poen, dok je u segmentu kredita stanovništvu tržišno učešće poraslo za 0,6 procentna poena.

Sa jakim prisustvom u BiH, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kosovu cjelokupna NLB Grupa čuva značajna tržišna učešća i na tim tržištima.

NLB Grupa i u 2015. godini produžava temeljni proces transformacije i planira daljnje jačanje rezultata na svim segmentima poslovanja i smanjenje učešća loših kredita u portfoliju.

Banka ima adekvatnost kapitala i u cjelosti ispunjava kapitalni plan ECB

Cjelovita transformacija banke već daje rezultate. Period nestabilnosti i dokapitalizacija od strane poreskih obveznika je iza nas. Danas banka ima adekvatnost kapitala i raspolaže sa zdravom likvidnošću. U cjelosti ispunjavamo kapitalni plan ECB, kojoj je banka pripremila cjelovitu ocjenu adekvatnosti kapitala na jesen 2014. godine. Sa dobiti u 2014. godini smo još povećali adekvatnost kapitala.

Za loše kredite formirane odgovarajuće ispravke.   

Obim loših potraživanja je u 2014. godini nekoliko opao i ostaje stabilan, a ubuduće bi trebao da se smanjuje jačim tempom. U NLB d.d. se bruto vrijednost smanjila za 84,7 miliona eura na 1,5 milijarde eura, a na nivou NLB Grupe za 150,4 miliona eura na 2,7 milijarde eura.

U banci aktivno upravljamo sa tim područjem, što uključuje poboljšane mehanizme nadzora i ranog prepoznavanja, procese prestrukturiranja, naplate i dezinvestiranja. I ubuduće će NLB d.d. produžiti sa aktivnom politikom savlađivanja i smanjivanja obima loših kredita, za šta priprema sistemska rješenja.

Dinamika ovog procesa u velikoj mjeri zavisi kako od regulatornih zahtjeva, tako i od uspješnosti pojedinačnih postupaka prestrukturiranja preduzeća. Na nju utiču privredne prilike, koje se odražavaju u intenzitetu investicione potražnje i kao posledica u obimu novog kreditiranja. Smanjivanje učešća loših kredita biće postepeno i uz nastojanje za što bolji efekat trajaće više godina.

Jačanje integriteta je prednostni zadatak banke

Kao prednostni zadatak smo u banci ispostavili jačanje integriteta organizacije u smislu sprečavanja štetnih i neetičkih postupanja. U okviru sistematičnog i strukturiranog procesa utvrđivanja uzroka za nastajanje loših plasmana, koji se produžava i u 2015. godini, identifikujemo ključne činioce, koji su doprinijeli uzrocima nastanka loših plasmana; saznanja uključujemo neposredno u poboljšanje i izmjenu poslovnih procesa.

Na osnovu svestranog pregleda smo u 2014. godini identifikovali 64 pojedinačnih sumnji na krivične radnje. Od toga je 31 eksterni sum na krivična djela, koja su izvršila lica van banke, a 30 sumnji krivičnih radnji, koje su izvršili sadašnji ili bivši bankarski službenici. Kod tih sumnji krivičnih radnji pak su u radnji učestvovali kako interni tako eksterni počinioci. Nacionalnom istražnom uredu smo u 21 krivičnoj prijavi prijavili 34 sumnje utvrđenih krivičnih radnji, a ostalim jedinicama policije u 30 krivičnih prijava 30 sumnji na krivične radnje. U postupcima,u kojima je sa radnjama bila oštećena banka, aktivno podnosimo imovinsko pravne zahtjeve, da se banci uz uspješni postupak nadoknadi šteta. Ukupno smo prijavili 62 lica za pojedinačna krivična djela. O svim podnijetim krivičnim prijavama smo obavještavali i Specijalno državno tužilaštvo RS.

U NLB ćemo se usredređeno starati o tome, da djelovanje banke bude dosledno etičko i u skladu sa najboljim međunarodnim praksama na tom području. U cilju podizanja standarda poštenog (fer), transparentnog i zakonitog poslovanja u Sloveniji, sarađivaćemo i u širim društvenim i stručnim inicijativama.

Izazovi za budućnost

U skladu sa Obavezama prema Evropskoj komisiji se banka već u ovoj godini priprema za privatizaciju, na koju se obavezala slovenačka vlada, da će je izvršiti do kraja 2017. godine. Radi se o zahtjevnom, višegodišnjem procesu. Zbog toga je jedan od ključnih ciljeva uprave povećati vrijednost banke, kako bi mogli potencijalni kupci ponuditi najviše kako sa aspekta cijene tako i budućeg razvoja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *