Banke zaradile 23 miliona u 2014.

Dodajte komentar

Banke su u Crnoj Gori, prema po j sljednjim izvještajima dostavljenim Centralnoj banci (CBCG), na kraju prošle godine imale pozitivan fi nansijski rezultat na nivou sistema od ukupno 23,45 miliona eura. To je za 18,45 miliona više nego u uporednom godišnjem periodu.

Podacima je prvi put obuhvaćena i Lovćen banka, koja je prošlog avgusta počela da radi. Ona je završila godinu sa gubitkom od 577 hilljada, dok je gubitak Hipo Alpe Adria banke 250 hiljada eura.

Najveći profit u prošloj godini ostvarila je Erste banke od 5,9 miliona, zatim slijede Sosijete Ženeral Montenegro 5,7 miliona, NLB Montenegro 5,4 miliona. Crnogorska komercijalna banka tri miliona, Hipotekama 2,4 miliona i budvanska Komercijalna banka 1,1 milion.

Profit Prve banke iznosio je 520 hiljada. Atlas banke 207 hiljada, Uni verzal kapital banke 36 hiljada i Invest banke Montenegro 21 hiljadu.

Ukupni kapital banaka je na kraju decembra 2014. godine iznosio 443,6 miliona eura i bilježi rast na godišnjem nivou od 11,5 odsto.

Banke su na kraju decembra prošle godine kod Centralne banke po osnovu obavezne rezerve (koju izdvajaju za odobrene kredite) imale 214,9 miliona eura, što je za 18 miliona više nego u uporednom godišnjem periodu.

U decembru je deset banaka iskoristilo mogućnost izdvajanja dijela obavezne rezerve u obliku državnih zapisa, pri čemu CBCG ocijenila da je bankarski sistem stabilan i da raste likvidnost i solventnost su ukupno izdvojena sredstva u obliku državnih zapisa iznosila 44,3 miliona eura Centralna banka je ocijenila da je bankarski sistem stabilan i da je prisutna rastuća likvidnost i solventnost.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *