U Švajcarskoj parlamentarna rasprava jer jak franak vodi u recesiju

Dodajte komentar

Švicarska Socijaldemokratska stranka najavila je da će zatražiti parlamentarnu raspravu o načinu na koji djeluje Švajcarska narodna banka, a na meti im je tročlani odbor guvernera za koji mnogi tvrde da radi na svoju ruku i donosi netransparentne odluke.

Socijaldemokrate su raspravu zatražili nakon razgovora s jednim od guvernera tokom kojeg nisu dobili zadovoljavajuće objašnjene zašto je sredinom januara došlo do vrtoglavog rasta kursa franka. Parlamentarci iz te stranke kažu da je apsurdno da ta tri člana odbora guvernera imaju veći uticaj na sudbinu zemlje i nacije nego vlada. Naglašavaju da je ono što su oni učinili u januaru nanosi nemjerljivu štetu švajcarskoj ekonomiji, čije je glavno tržište EU.

Usto, navode kako je sistem upravljanja bankom zastario i nimalo ne odgovara 21. vijeku. Ekonomski stručnjaci pak kažu da bi ovakvo ponašanje centralne banke moglo stvoriti negostoljubivo okružje koje bi moglo ugroziti ekonomski rast. Oni naglašavaju da je potpuna nezavisnost Švajcarske narodne banke u ovom trenutku ugrožena i da bi se u idućem razdoblju ta institucija mogla naći pod sve većim pritiskom politike. Političari, a posebno oni iz Socijaldemokratske stranke, smatraju da o monetarnoj politici zemlje treba odlučivati više ljudi, a ne samo trojica. Oni smatraju da banka mora ostati nezavisna, ali da ne smije odluke donositi u potpunoj izolaciji bez konsultacija i bez dodira sa stvarnošću, odnosno s ekonomijom koja itekako osjeća posljedice njihovih odluka.

Otpuštanje radnika

Podaci pokazuju da guverneri nastavljaju s intervencijama na tržištima novca čiji je cilj da stabilizuju franak. Podaci pokazuju da je divljanje franka već načinilo štetu ekonomiji. Neke kompanije već su počele otpuštati radnike, a umjesto rasta BDP-a od 1,9 posto za ovu godinu, najnovija predviđanja pokazuju da bi on mogao pasti 0,5 posto, čime bi Švajcarska mogla ući u razdoblje blage recesije.

U SAD-u o monetarnoj politici odlučuje 12 ljudi, u Bank of England njih devet, a u Evropskoj centralnoj banci 25.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *