Tri miliona dolara za Rusa koji je hakovao banke

Američko ministarstvo spoljnjih poslova i FBI ponudili su u utorak nagradu od tri miliona dolara za informaciju koja bi mogla dovesti do hapšenja ili osude Rusa Evgenija Bogačeva, što je najveća nagrada koju su američke vlasti ikada ponudile za nekog hakera.

Bogačev je u SAD-u optužen da je vodio mrežu hakerskih napada pod nazivom GameOver Zeus pomoću koje je s bankovnih računa ukrao više od sto miliona dolara.

Kao administratora mreže, Bogačeva su federalne vlasti u Pittsburgu u Pennsylvaniji optužile za urotu, hakovanje, krađu i pranje novca.

Sa sličnim optužbama suočen je i u Omahi u Nebraski gdje je navodno umješan u raniju podružnicu mreže Zeus poznate kao Jabber Zeus.

FBI vjeruje da se Bogačev nalazi u Rusiji.

Voditelj cyber odjela FBI-a, Joseph Demarest izjavio je da agencija zna za 60 različitih hakerskih grupa povezanih s različitim državama, ali nije želio otkriti koje zemlje stoje iza njih.
Dodao je da je unutrašnja ruska služba sigurnosti FSB nedavno pokazala interes za ssradnju s američkim službama.

Kina nije iskazala baš nikakav interes za ssradnju sa SAD-om u pitanjima cyberkriminala, istaknuo je.

SAD je u septembru prošle godine optužio petoricu kineskih vojnih službenika za hakovanje američke nuklearne elektrane te metalskih industrija i fabrika za proizvodnju solarnih elemenata.

Demarest je rekao da je FBI u roku od mjesec dana od napada na Sony Pictures otkrio da iza hakovanja stoji Sjeverna Koreja.

Check Also

Cijene usluga na primorju biće skuplje i do 30 odsto

Ljetnja turistička sezona je na pragu, a domaći turistički poslenici se već suočavaju sa problemima …

Leave a Reply

Your email address will not be published.