Pet razloga zašto napustiti vlastiti posao i početi raditi za drugoga

Dodajte komentar

Dvoumite se – pokrenuti vlastiti posao ili raditi za nekoga? Brandon Turner je pokušao i jedno i drugo i na kraju zaključio – bolje je raditi za nekog drugog. Kao 26-godišnjak radio je kao bankar, ali je poželio da bude preduzetnik koji sam raspolaže svojim vremenom, plaća račune i uživa.

Pokrenuo je blog o investiranju u nekretnine. Iako je bio finansijski slobodan, vrlo brzo se predomislio i samo godinu dana kasnije se zaposlio u kompaniji BiggerPockets.com. Pet je razloga zašto se na to odlučio, a koje donosi Entrepreneur.

Plaćena edukacija
Kada pogledam godinu dana unazad i na što sam trošio vrijeme, mogu se samo nasmijati. Nisam imao pojma što radim. Prije sam polovinu svog radnog vremena trošio na učenje i testiranje novih ideja, a ovdje sam još za svaki minut toga i plaćen. Naučio bih iste stvari i u svom poslu, ali puno sporije i skupo bi ih platio. Ovako nemam brige s knjigovodstvom, zapošljavanjem i otpuštanjem radnika, samo se fokusiram na svoj lični i profesionalni razvoj.

Odgovornost
Kada imaš šefa, radiš da bi napredovao. Plaćen sam kako bi napredovao i zato nisam stalno u iskušenju da uzmem “slobodan dan” kao kada sam bio samozaposlen.

Zaigrajte veću igru
Vratiti se na posao bila mi je najteža životna odluka. No, ono što je presudilo bilo je kako ću sada moći “zaigrati veću igru”, biti dio nećeg većeg od mog bloga. Kada imaš svoj vlastiti posao, treba ti puno vremena da ostvariš gotovo neprimjetan rezultat. Međutim, kada upadneš u velike kompanije, mogućnosti su ti veće, a rezultati koje ostvaruješ više te raduju. “Sam nisam mogao biti veliki igrač, barem to ne bi postao ovako brzo”, kaže Turner.

Kontakti
Budimo iskreni: kada si samozaposlen, sam si. Možda super zvuči da možeš da sjediš kući i radiš za kuhinjskim stolom, ali to nije bilo za mene. Kada radiš u kompaniji, možeš izgraditi kontakte koji će ti pomoći profesionalno i privatno. U prilici sam da učim od nevjerovatnih preduzetnika.

Sa svojim ssradnicima sate mogu provesti na razradi novih ideja i istovremeno biti u društvu velikih s kojima sam ravnopravan, a ne samo njihov obožavatelj koji radi za kuhinjskim stolom kod kuće. Kontakti koje sam stekao, uticat će na mene cijeli život.

Više novca na raspolaganju
Najveći razlog od svih za ovaj posao je – stalni izvor prihoda. Sjajno je kad možete kupovati stvari, ali time niste ništa bliže finansijskoj slobodi. Bogatstvo se stiče vremenom, ulaganjem u nekretnine, dionice i poslove. Kada radiš ovakav posao imaš mogućnost da povećaš prihode, a zadržiš iste troškove. U prevodu: imam puno više novca s kojim mogu raspolagati.

Brendon Turner na kraju ovako zaključuje:
Ja sam cjeloživotni preduzetnik i to se neće promijeniti. Fokusirao sam se na posao gdje pomažem milionima drugih. Povećao sam sopstvenu neto vrijednost, kreirao život u kom ima mjesta za posao i igru.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *