Kineski milijarderi zasijedaće u parlamentu

Dodajte komentar

Više od jedne trećine od 100 najvećih kineskih bogataša zasijedaće jednom godišnje u parlamentu Kine u okviru “konsultativnog političkog okupljanja”, javlja danas agencija France Presse.

Prvih deset kineskih multimilijardera, po spisku iz 2014. Magazina Hurun, biće članovi Narodnog kongresa kineskog parlamenta, organa koji nema vlast.

Među njima će biti Poni Ma – vlasnik kineskog internet pretraživača Tensent, Lei Djun – osnivač i direktor firme za proizvodnju “pametnih telefona” Syomi i industrijski magnat Žong Chingu.

Drugi sa spiska najbogatijih biće članovi Političke konsultativne konferencije kineskog naroda, organa koji nema vlast i sastaje se jednom godišnje.

U tom organu će biti industrijski tajkun Li Heđun koji je, po Hurunu, najbogatiji Kinez, kao i Robin Li, vlasnik pretraživača Baidu.

Ta dva parlamentarna organa dio su ogromne mašinerije aparata vlasti u rukama kineske Komunističke partije.

Jedan organ počinje godišnje zasedanje sjutra, a drugi u četvrtak.

Po navodima kineskih medija, bogatstvo 36 bogataša u oba organa parlamenta iznosi 1.200 milijardi juana (190 milijardi dolara), što je više od bruto-domaćeg proizvoda (BDP) Vijetnama. Pored bogataša u tim tijelima su i visoki vojni funkcioneri, predstavnici nacionalnih manjina – jedni na zasijedanje dolaze u uniformama, a drugi u narodnim nošnjama, kao i – filmske zvezde.

Bivši kineski predsjednik Djijang Cemin želio je 2001. godine da uvede više predstavnika naroda u parlament čiji su sastav do tada činili radnici, intelektualci i vojska.

Ti odbori trebalo bi da se bore protiv društvene nejednakosti, pomažu siromašnima, kako navode mediji, ali strani analitičari dodaju da mogu poslužiti i lobiranju najbogatijih Kineza u korist njihovih preduzeća.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *