Kanađani namirisali zlato u Srbiji

Kanadska kompanija “Avala risorsis” će ove godine obaviti nove terenske radove na projektu Tulare u opštini Medveđa na jugu Srbije, najavljeno je iz kompanije.

Radovi će biti značajni za definisanje zone mineralizacije zlata, srebra i olova na površini, pošto su dosadašnji, kako se navodi, “dali ohrabrujuće rezultate”.

“Za sada je ciljano područje još uvjek malo istraženo, ali su u planu za ovu godinu novi terenski radovi, koji imaju za cilj da testiraju paralelne zone i na taj nacin dovedu do uvjecanja potencijala istražnog podrucja“, izjavio je menadžer istraživanja u kompaniji Džastin van der Torn.

U zvaničnom saopštenju kompanije prezentovani su rezultati raskopa sa južnog dijela istražnog prostora Tulare, gdje su prethodno već otkrivena dva ležišta bakra i zlata, “Kiseljak” i “Jelou krik” (Yellow Creek).

“Avala risorsis je prošle godine preuzela Projekat Tulare, nakon njene integracije sa kompanijom Dunav risorsis u Kanadi, tako da će buduće aktivnosti obuhvatati i detaljne analize dosadašnjih radova i rezultata na datom projektu“, rekao je Van der Torn.

U saopštenju se takođe najavljuju dodatni istraživacki radovi na Projektu zlata Timok, koji se nalazi na istoku Srbije u blizini Žagubice, sa ciljem proširenja dosada definisanih ležišta.

Kompanija je ranije objavila da bi, na osnovu dosadašnjih rezultata istraživanja i preliminarne studije, otvaranje prvog rudnika zlata u Srbiji koštalo oko 177 miliona dolara. Ukoliko se planovi ostvare, u rudniku bi posao našlo 250 radnika, a Republika Srbija bi na osnovu rudne rente mogla za deset godina da dobije više od 30 miliona dolara.

Check Also

Željezarci: Ako do ponedjeljka ne bude poziva iz EPCG, počinjemo proteste

Radnici Željezare na današnjem zboru odlučili su da čekaju do ponedjeljka 6. februara zvaničan poziv …

Leave a Reply

Your email address will not be published.