Ikea: Napunite telefon ostavljajući ga na namještaj

Dodajte komentar
Uskoro ćete moći svoj telefon ili tablet napuniti direktno na različitim komadima Ikeinog namještaja, na primjer na noćnom ormariću, pisaćem stolu ili čak postolju lampe.

Švedski div proizvodnje namještaja najavio je na Svjetskom kongresu mobilne tehnologije da će neki njegovi proizvodi ubuduće imati ugrađenu Qi tehnlogiju. To znači da ćete mobilni uređaj uskoro moći staviti na površinu određenog namještaja, a baterija će se bežično puniti. Time će iz mnogih prostora biti eliminisani punjači i bezbrojni kablovi. Qi je popularan bežični punjač koji proizvodi Wireless Power Consortium (WPC), a možete ga vidjeti u brojnim hotelima, restoranima, kafićima i na aerodromima.

Mnogi “pametni” telefoni podržavaju punjenje preko Qija, uključujući novi Samsung Galaxy S6. Ali, IKEA ovu pogodnost želi uvesti u domove, pa ce u određene površine ugraditi tehnologiju pomoću koje ćete moći puniti telefon jednostavnim odlaganjem na taj namještaj. Iako više nećete morati gledati kablove po kući niti pamtiti gdje ste ostavili punjač, sâm namještaj će se morati utaknuti u struju. Ovo je značajna inovacija ne samo za Ikeu, nego i za Qi, tehnologiju koja ima velike rivale: Power Matters Alliance i Rezence.

Da bi bežično punjenje “pametnih” uređaja postalo opće prihvaćeno, idealno bi bilo da se ubuduće razvije jedinstveni standard koji bi podržavali svi mobiteli i tableti. IKEA planira i prodaju punjača koji se mogu ugraditi u postojeći namještaj, za oko 34 dolara, piše Wall Street Journal. Namještaj s ugrađenim bežičnim punjačima koštaće oko 22 dolara više nego onaj bez punjača.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *