ECB ovog mjeseca počinje s otkupom obveznica

Dodajte komentar

Evropska centralna banka (ECB) bi prema najavama iz januara u martu trebala pokrenuti program kvantitativnog popuštanja, u okviru kojeg bi do kraja septembra 2016. mjesečno otkupljivala 60 milijardi eura državnih obveznica te obveznica nekih drugih institucija. Evropska centralna banka time želi podstaknuti ekonomski rast i spriječiti upadanje u deflacijski vrtlog.

U januar je ECB najavio da će s otkupom početi u martu, a više o tome se može očekivati u četvrtak, kada bude zvanična konferencija ECB-a.

Za ovu mjeru ECB se odlučio zbog niske inflacije i slabog rasta u eurozoni, ali i zbog toga što dosadašnje mjere nisu dale dovoljne rezultate. Kvantitativno popuštanje trebalo bi dati finansijski podsticaj u trenutku kada su ključne kamatne stope ECB-a na donjoj granici. Preduzeća i domaćinstva trebala bi dobiti mogućnost jeftinijeg finansiranja, a to bi trebalo podstaknuti ulaganja i potrošnju te pridonijeti rastu inflacije.

ECB će na sekundarnom tržištu kupovati obveznice koje su ocijenjene kao sigurno ulaganje: državne obveznice članica eurozone, obveznice agencija i evropskih institucija.

Otkup će se sprovoditi na temelju udjela nacionalnih centralnih banaka u kapitalu ECB-a. Razmjeri su prilagođeni s obzirom na to da su kapital u ECB uplatile i članice Evropske unije koje (još) nisu preuzele zajedničku evropsku valutu.

Najveći udio u potencijalnoj mjesečnoj otkupnoj kvoti pripada Njemačkoj – 25,6 posto odnosno oko 15 milijardi eura. Slijede Francuska s 20,1 posto (oko 12 mlrd eura), Italija s 17,5 posto (10,5 mlrd eura) i Španija s 12,6 posto (oko 7,6 mlrd eura).

Slovenski list Dnevnik navodi da će Banka Slovenije na mjesečnom nivou otkupiti 294 miliona obveznica.

Program kvantitativnog popuštanja uključuje takođe otkup obveznica centralnih i poslovnih banaka te finansijskih instrumenata osiguranih imovinom, u skladu s programima koje je ECB pokrenula prošle godine.

Ukupno je ECB za mjesečni otkup predvidjela 60 milijardi eura, a program bi trebao trajati do septembra 2016., što znači da bi ukupna vrijednost programa iznosila 1.140 milijardi eura.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je da će se program sprovoditi sve dok stopa inflacije ne bude održiva na ciljanom nivou, a to je nešto ispod dva posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *