Cijene nafte stabilne nakon poskupljenja

Dodajte komentar

Terminske cijene nafte su se danas stabilizovale, a trgovci predviđaju da se padu cijena bliži kraj, navode analitičari. Američka “laka” nafta WTI za isporuku u aprilu pojeftinila je na Njujorškoj berzi 36 centi na 49,40 dolara, dok je nafta tipa “brent” za aprilsku isporuku u Londonu pojeftinila 41 cent na 62,17 dolara, prenosi agencija Frans pres.WTI je u petak poskupio 1,59 dolara u Njujorku, a “brent” čak 2,53 dolara u Londonu. WTI je početkom 2015. pao na šestogodišnji minimum, da bi se u februaru nešto oporavio. Sa druge strane, “brent” je od početka godine ojačao 12 dolara.

Cijene sirove nafte su od juna prošle godine do kraja januara oslabile oko 60 odsto, u svijetlu obilnih globalnih zaliha, slabe tražnje i snažnog dolara.

“Iako još uvjek postoje obilne zalihe, cijene su mahom u porastu, pogotovo u svijetlu smanjenja broja bušotina u SAD, navodi menadžer prodaje u tokijskoj grupaciji Njuvedž Ken Hasegava.

Nedeljni izvjCeštaj o broju bušotina u SAD pokazao je da su one u sedam dana zaključno sa 27. februarom smanjenje za 33, što je 39 bušotina manje u odnosu na oktobar.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *