Buffett najavio nasljednika, ali i sporiji rast Berkshire Hathawaya

Dodajte komentar
Warren Buffett, ugledni ulagač i jedan od najbogatijih ljudi u svijetu, poručio je u subotu kako vjeruje da unutar Berkshire Hathawaya postoji prava osoba koja će ga zamijeniti na mjestu izvršnog direktora, ali i upozorio da ubuduće ne treba očekivati snažan rast kompanije kakav je bio dosad.

U 50 godina, koliko je na čelu Berkshire Hathawaya, Buffett je od male tekstilne kompanije u problemima stvorio ogroman konglomerat, koji danas na tržištu vrijedi 363 milijarde dolara.
U pismu dioničarima 84-godišnji Buffet poručio je u subotu kako je u tih 50 godina vrijednost Berkshire Hathawaya povećana za 751.000 puta u odnosu na originalnu vrijednost cijene dionice, ali da se ubuduće ne može očekivati ni približno takav rast.

“Brojke su postale prevelike. Vjerujem da će Berkshire i dalje bilježiti veći rast od prosječne američke kompanije, ali naš napredak neće biti tako velik”, piše Buffett.

Osvrnuo se i na jedno od najvećih pitanja u vezi Berkshirea, pa piše kako on i članovi odbora direktora “vjerujemo da smo pronašli pravu osobu koja će me zamijeniti na mjestu izvršnog direktora i koja će u nekim aspektima bolje voditi posao nego što sam ja”.

Buffett nije naveo imena, no potpredsjednik Bershirea Charlie Munger kazao je da su najizgledniji kandidati Greg Abel i Ajit Jain. Abel (52) vodi odjel Berkshire Hathaway Energy, dok je Jain (63) tri decenije na čelu sektora osiguravajućih društava.

Buffett če u maju proslaviti 50. godišnjicu na čelu Berkshire Hathawaya, konglomerata koji u svom vlasništvu ima više od 80 kompanija, a još oko 117 milijardi dolara investicija u poznatim kompanijama, kao što su Coca-Cola, Wells Fargo, American Express…

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *