Pet pitanja koje morate postaviti prije potrage za drugim poslom

Dodajte komentar

Savršeno vrijeme za traženje novog posla je prije nego na trenutnom postanete potpuno očajni.

Odluka o promjeni posla istovremeno je uzbuđujuća i zastrašujuća. Ugodno je razmišljati o novim mogućnostima vaše karijere, ali na sve to padne sjenka kada pomislite na utrošenu energiju, vrijeme i potencijalna odbijanja na koje ćete naići u procesu.

Što ako nakon svog uloženog truda novi posao nakon nekog vremena u vama počne izazivati jednak nivo frustracije i nezadovoljstva kao prethodni? Da biste to izbjegli, prije nego se upustite u proces potrage postavite sebi nekoliko pitanja:

1. Šta želim od novog posla? Možda vam je novac prioritet, ali mogućnost napredovanja i autonomija su znatno bolji podsticaji od onih finansijske prirode.

2. Šta mi nedostaje na sadašnjem radnom mjestu? Ukoliko nemate motivaciju za izvršavanje trenutnih radnih zadataka, pronalazak sličnog posla neće riješiti taj problem.

3. Šta očekujem od radnog mjesta? Odgovor na to pitanje pomoći će vam da ustanovite treba li mijenjati radno mjesto ili kompletnu industriju?

4. Kakvo radno okruženje i korporativna kultura mi najbolje odgovaraju?Iskoristite svoje poslovne kontakte i saznajte sve o pojedinoj kompaniji prije nego se prijavite na ponuđeno radno mjesto.

5. Šta moram promijeniti da bih uspio?

Odgovaranje na ova pitanja omogućava vam da svoju potragu usmjerite u pravom smjeru i izbjegnete pretjeran gubitak vremena, kao i dalja razočaranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *