Neće biti novih sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Sjedinjene Američke Države i Evropska unija najvjerovatnije neće proširivati ekonomske sankcije protiv Rusije, ako se primirje na istoku Ukrajine održi, saopštile su danas zapadne diplomate.

Uprkos tome što uporno ponavljaju da nove sankcije SAD ili EU protiv Rusije, kao i američka pomoć u oružju Ukrajini ostaju na stolu, ni Evropa ni SAD ne žure da to ostvare, ako se krhko primirje održi, dodale su diplomate.

To zapravo znači da će Vašington i njegovi evropski partneri preći preko događaja u strateškom gradu Debaljcevu, gdje su proruske snage porazile ukrajinsku vojsku, nekoliko dana pošto je primirje trebalo da počne, 15. februara.

Američki državni sekretar Džon Keri, nagovijestio je u četvrtak da će za uvođenje novih ekonomskih sankcija biti potreban događaj kao što bi bio novi napad proruskih snaga na luku Marijupolj, prenio je Rojters.

Neimenovani zapadni diplomata rekao je i da trenutno, kada nema civilnih žrtava, kada je u toku povlačenje teškog naoružanja, ne vidi koja bi bila svrha uvođenja sankcija.

Drugi zapadni diplomata, međutim, kaže da Rusija mora da plati cijenu za pad Debaljceva, ali dodaje da bi, ukoliko se mir održi, najači odgovor mogao da bude produženje već postojećih sankcija do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *