Klijenti HAAB-a plaćaće dospjele rate kao na početku otplate kredita

Dodajte komentar

Klijenti Hypo Alpe Adria banke HAAB, korisnici kredita sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima CHF odlučili su danas da dospjele rate plaćaju u iznosu koji je bio na početku otplate kredita.

Klijenti koji su podnijeli tužbu protiv banke, njih oko 120, sastali su se danas da bi, kako je saopšteno, raspravljali o novoj strategiji i jednoglasno donijeli odluku o plaćanju dospjele rate samo u iznosu koji je bio na početku otplate kredita.

“Ovu odluku klijenti će slijediti dok nadležni državni organi ne riješe njihov problema. Razumijevanja radi, klijent banke koji je uzeo sporni kredit u iznosu od 120 hiljada na period od 20 godina, na početku otplate vraćao je ratu od oko hiljadu eura, a danas ta rata iznosi oko 1,8 hiljada“, tvrde CHF klijenti.

Centar za zaštitu potrošača CEZAP je nadležnim organima podnio predlog za rješenje problema stambenih kredita u eurima sa valutnom klauzulom u švajcarskim francima.

Kao rješenje se navodi da se kredit preračuna eure na dan zaključenja ugovora i da se obračuna kamata 100 odsto uvećana u odnosu na sadašnju, koja je 4,1 odsto, to jeste da kamata iznosi 8,2, koliko je bila u Hypo Alpe Adria banci za kredite u eurima u trenutku odobravanja kredita.

“Ovaj prijedlog podnijet je ministru finansija i zamjeniku ministra finansija, predsjedniku skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, predstavnicima odbora svih parlamentarnih stranaka, guverneru i viceguverneru Centralne banke i bankarskom ombudsmanu“, navedeno je u saopštenju.

CEZAP je 17. maja 2013. godine podnio tužbu podgoričkom Osnovnom sudu protiv HAAB, u ime oko 300 klijenata.

Predstavnici CEZAP-a tvrde da je HAAB od majke banke iz Austrije dobila eure koje je dala klijentima, kojima nijesu ponuđeni švajcarski franci. Švajcarski franak, kako su naveli, formalno nije ni ušao u Crnu Goru, a valutna klauzula je postala plod špekulativnog ponašanja HAAB.

Iz HAAB su objasnili da je kamatna stopa po kojoj su odobravali namjenske stambene kredite u švajcarskim francima 2007. i 2008. godine bila ubjedljivo najpovoljnija na tržištu.

Iz HAAB-a su kazali da su u svakom momentu postupali u skladu sa zakonom, poštujući sve stavke ugovora.

Banka je najavila da će klijentima, koji ne zaostaju u isplati mjesečnih iznosa duže od 90 dana, ukoliko prihvate konverziju u eure, ponuditi smanjenjenje kamatne marže za 15 odsto u odnosu na ugovoreni nivo, gdje bi se umjesto tromjesečnog Libora, sada na maržu dodavao tromjesečni Euribor.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *