RBS se povlači sa Bliskog istoka i iz Afrike zbog gubitaka

Dodajte komentar

Britanska banka Rojal benk ov Skotland (RBS) će zatvoriti svoje filijale za investiciono bankarstvo na Bliskom istoku i u Africi, uz značajno smanjenje prisustva u Aziji i SAD, jer je sedmu godinu zaredom zabilježila godišnji gubitak, navodi se u saopštenju kreditora. 

Britanska banka RBS, čijih je 80 odsto u vlasništvu britanske vlade, objavila je da su njeni gubici poslije oporezivanja dostigli 3,47 milijardi funti (4,74 milijardi evra) u prošloj godini, poslije otpisa vrijednosti aktiva u SAD, saopštila je banka, a prenosi Frans pres.

Poslovanje RBS-a je, ipak, bilo bolje nego u 2013. godini kada je taj kreditor registrovao godišnji gubitak od skoro devet milijardi funti. Kada se izuzme otpis i jednokratni troškovi, RBS je prošle godine zabilježio profit od 3,5 milijardi funti.

„Iako je napredak evidentan na planu operativnog profita, mi i dalje bilježimo značajne gubitke“, navodi se u saopštenju izvršnog direktora RBS-a, Rosa Mekijana.

„Namjeravamo da u potpunosti zatvorimo naše filijale za investiciono bankarstvo u centralnoj i istočnoj Evropi, Bliskom istoku i Africi, kao i da znatno smanjimo naše prisustvo u Azijsko-pacifičkom regionu i na tržištu SAD“, dodao je direktor.

Ovakve akcije će, prema njegovim riječima, pomoći stvaranju „manje i više usredsređene, ali na kraju znatno vrednije banke, sa mnoštvom aktiva u Britaniji“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *