Ogromni gubici Italije zbog sankcija Rusiji

Dodajte komentar

Sankcije koje su EU i SAD uvele Rusiji nanijele su gubitke od 5,3 milijardi evra italijanskoj ekonomiji i prije pada rublje krajem prošle godine, izjavio je danas predsjednik ruskog ogranka „Banke inteze“ Antinio Faliko.

Prema njegovim riječima, u odnosu na 2013. godinu, tokom protekle godine trgovinski obrt između Rusije i Italije opao je za 17 odsto.

U pretpostavkama Službe za analitiku „Inteze Sao Paolo“ izrađenim na osnovu podataka italijanskog Nacionalnog instituta za statistiku, izvoz tekstila, odjeće i kože najteže je pogođen sankcijama uvedenim Rusiji, ali štetu trpi i izvoz električnih aparata, mašina i transportnih vozila.

„U kratkom vremenskom periodu uništen je rad naših kompanija, koje su uspjele da uđu i uspješno se razviju na ruskom tržištu. Izvoz italijanskih proizvoda u proteklih 15 godina naglo je skočio za 327 odsto“, navodi Faliko.

On je naglasio da je, uprkos svim političkim nesigurnostima, neophodno investirati u Rusiju.

„Geopolitičke tenzije, pad cijene nafte i rublje, što je imalo negativan uticaj na rusku ekonomiju, ne treba da dovedu do prekida investicija. Govorimo o sumi od 400 milijardi evra namijenjenih za veće projekte, gdje italijansko umijeće može imati veliku ulogu. Ne bi trebalo to tržište prepustiti novim partnerima Moskve“, zaključio je Faliko.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *