Dolazi razdoblje dionica, zlatu će cijena padati

Dodajte komentar

Prije nekoliko godina najpopularnije ulaganje u cijelom svijetu je preko noći postalo ulaganje u zlato. Cijena mu je u samo nekoliko godina porasla nekoliko puta te su mnogi špekulanti ali i vlasnici starog nakita i dukata u vrijeme krize ostvarili iznadprosječan prinos, piše Seebiz.

Razlog tome je bila finansijska kriza u kojoj su investitori počeli gubiti povjerenje u nacionalne valute i masovno ulagali u zlato koje se oduvijek smatra sigurnim utočištem u nesigurnim vremenima.

No, krajem 2011. godine situacija se promijenila. Većina investitora na finansijskim tržištima shvatila je da ipak neće doći do urušavanja globalnog finansijskog sustava te je počela rasprodaja tada već precijenjenog zlata i prebacivanje kapitala u dionice.

Od tada se vodi rasprava između dvije suprotstavljene grupe investitora o tome je li investiranje u zlato dobra investicija ili ne?

Investitori koji se odlučuju za ulaganja u zlato smatraju da je investiranje u zlato i dalje bolja investicija jer su oni koji su ga kupili prije krize i dalje u dobitku dok oni koji zagovaraju dionice smatraju da je zlato neproduktivna imovina koja dugoročno neće donijeti prinos visok kao dionice, a veliki rast cijene prije par godina je bio anomalija.

Domaće dionice u posmatranom periodu nisu bile dobra investicija dok je zlato donijelo najveći prinos. U posljednje tri godine trend se počinje mijenjati te dionice na razvijenim tržištima počinju davati veći prinos.

Analitičari smatraju da će se trenutni trend nastaviti te će i u idućih nekoliko godina dionice na razvijenim tržištima kao što su Njemačka i SAD biti bolja investicija budući da će se u tim zemljama nastaviti pozitivni ekonomski trendovi dok će upravo zbog toga cijena zlata vjerovatno dodatno pasti. Dodatan razlog za pad cijene zlata jest njezina povezanost s kamatnim stopama u SAD-u, najvećoj ekononomiji na svijetu.

Referentne kamatne stope u SAD su već su sedam godina na najnižim nivoima u istoriji i ne mogu više značajnije pasti, a FED najavljuje da će ih u toku ove godine početi dizati. Kada se to dogodi, ulaganje u štednju u bankama, obveznice te dionice postaće sve primamljivije pa će dio investitora koji posjeduje zlato početi ga prodavati i ulagati u druge oblike imovine. To će najvjerovatnije uzrokovati dodatan pad cijene zlata.

S trenutnih 1210 dolara po unci cijena mu u idućih godinu do dvije može pasti možda čak i ispod 1000 dolara po unci.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *