10 kompanija sa najvećim prihodima u 2014 godini

Dodajte komentar

Deset najprofitabilnijih kompanija na svijetu ostvarilo je čistu dobit od skoro 300 milijardi dolara. Sudeći po ovoj listi svijetom vladaju Kinezi, a najzastupljeniji su bankarski, naftni i IT sektori…

10. Microsoft Corporation
Čist prihod: 22.1 milijardi dolara / Zemlja: SAD / Djelatnost: Softweri

Microsoft je već dugo vremena gigant tehnološke industrije, a ujedno i jedna od najprofitabilnijih kompanija u svijetu. U prethodnoj godini Microsoft je ostvario bruto dobit od 86 milijardi dolara, prvenstveno od prodaje svojih softwera. Ova kompanija planira da u narednom periodu svoje investicije usmjeri u mobilne telefone i tablete.

09. British Petroleum plc
Čist prihod: 23.5 milijardi dolara / Zemlja: Velika Britanija / Djelatnost: Nafta i gas

British Petroleum je treća energetska kompanija po visini prihoda ostvarenih u 2014 godini. Uprkos činjenici da je izlivanje nafte u Golfskom zalivu, ovoj kompaniji nanjelo velike finansijske gubitke i dovelo do pada reputacije, ostvaren je ukupni bruto prihod od 380 milijardi dolara.

08. Bank of China Ltd.
Čist prihod: 25.5 milijardi dolara / Zemlja: Kina / Djelatnost: Bankarske i finansijske usluge

Bank of China osnovana je 1912 „ocem Kineske republike“, Sun Yat-senom. Tokom svoje istorije često je mijenjala svoj status i ulogu. Do 1949 radila je kao Kineska Centralna Banka. Nakon toga obavljala je devizne transakcije u zemlji. Od 1994 postaje 100% u vlasništvu države, da bi 2006 ponudila svoje akcije na berzama u Hong Kongu i Šangaju. Do kraja prošle godine bila je u 2/3 vlasništvu Kineske vlade.

07. Agricultural Bank of China Limited
Čist prihod: 27.1 milijardi dolara / Zemlja: Kina / Djelatnost: : Bankarske i finansijske usluge

Agricultural Bank of China je jedna od četiri najveće kineske banke. Do skoro je ABC držala rekord u najvećem medjugodišnjem rastu koji je za 2010 iznosio 19 milijardi dolara

06. Samsung Electronics Co., Ltd.
Čist prihod: 27.2 milijardi dolara / Zemlja: Južna Koreja / Djelatnost: IT i Elektronika

Sa više od 27 milijardi dolara kompanija Samsung je daleko najprofitabilnija Južno Korejska firma. Iako je njihova prodaja smartfona u prethodnoj godini opala, oni su i dalje svjetski lideri u toj oblasti. Prodaja Samsung pametnih telefona čini 25% globalnog tržišta. U ukupnom prihodu kompanije mobilni telefoni, tableti i smartfoni čine 57%, preostalih 43% otpada na televizore, mašine za pranje veša, fotoaparate…

05. Exxon Mobil Corporation
Čist prihod: 32.6 milijardi dolara / Zemlja: SAD / Djelatnost: Nafta i gas

Po visini prihoda ostvarenih u prethodnoj godini, Exxon Mobil Corporation je na drugom mjestu u SAD posle firme Apple. To je ujedno i jedna od najvećih kompanija po vrednosti kapitala. Predstavnici ove firme ističu da je Exxon Mobil najveći preradjivač i učesnik na tržištu naftinih derivata na svijetu i da njihova hemijska industrija spada u jedne od najvećih na svijetu.

04. China Construction Bank Corporation
Čist prihod: 34.9 milijardi dolara / Zemlja: Kina / Djelatnost: Bankarski i finansijski poslovi

China Construction Bank Corporation je jedna od najvećih bankarskih institucija na svijetu. Osim većeg prihoda koji je ostvarila od svojih američkih konkurebata, ona je u prošloj godini zabilježila i povratnost sopstvenog kapitala u iznosu od 21.2%, za razliku od 13.9 % koliko je ostvarila najprofitabilnija američka banka Wells Fargo.

03. Gazprom OAO
Čist prihod: 35.7 milijardi dolara / Zemlja: Rusija / Djelatnost: nafta i gas

Kompanija Gazprom je najveća evropska firma po visinini ostvarenog profita, a zajedno sa BP čine jedine evropske predstavnike u prvih 10. Gazprom je u većinskom vlasništvu ruske vlade, gdje država kontroliše više od polovine akcija. Gazprom ističe da posjeduje najveće zalihe zemljišnog gasa i ostvaruje 13% svjetske produkcije. Ova kompanija raspolaže i sa najdužom mrežom gasovoda u sijvetu, koji dostižu ukupnu dužinu od 168.900 kilometara.

02. Apple INC
Čist prihod: 37 milijardi dolara / Zemlja: SAD / Djelatnost: IT tehnologija

Apple može da se pohvali sa najvećim rastom prihoda od svih najprofitabilnijih kompanija na svijetu. 2004 godine Apple je ostvario prihod od 276 miliona dolara da bi u 2014 on iznosio 37 milijardi dolara. Za svoj veliki uspjeh duguje iPhone-u koji u ukupnoj dobiti ove firme učestvuje sa 50%.

01. Industrial and Commercial Bank of China Limited
Čist prihod: 42.7 milijardi dolara / Zemlja: Kina / Djelatnost: Bankarske i finansijske usluge

Industrial and Commercial Bank of China Limited je najprofitabilnija kompanija na svijetu sa ostvarenim čistim prihodom od 42.7 milijardi dolara. Poslovanje banaka u velikoj mjeri zavisi od odluka vlade, koje su u posljednjih par godina išle njoj na ruku. Iako poslovanje ICBC grabi uzlaznom linijom, mnoge njene investicije su visiko rizične, pa bi se mogao očekavati pad narednih godina.

orakl.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *