Ostavka zbog ogromnih gubitaka

Dodajte komentar

Komercijalni direktor Montenegroerlajnza Marko Vukčević podnio je ostavku na tu poziciju, potvrđeno je „Danu” iz više izvora.

Vukčević, koji je sin predsjednika Sudskog savjeta i bivšeg predsjednika Ustavnog suda Mladena Vukčevića, bio je vršilac dužnosti komercijalnog direktora, a rukovodstvo Montenegroerlajnza prihvatilo je njegovu ostavku.

Vukčević je došao u Montenegroerlajnz nedugo nakon što je na čelo kompanije postavljena Daliborka Pejović (jun 2013. godine), a, prema nezvaničnim saznanjima, ostavku je podnio jer ne želi da snosi odgovornost za veliki minus u poslovanju kompanije, koji uskoro treba da se objelodani kroz izvještaj o poslovanju MA za 2014. godinu. Dodatan razlog je, prema nezvaničnim saznanjima, što bi Vukčević trebalo da pređe na drugo radno mjesto. On je, kako nam je nezvanično rečeno, bio nezadovoljan pozicijom v.d. komercijalnog direktora i ukupnim radom u kompaniji.

Dok je Vukčević bio komercijalni direktor MA je imao dosta akcija u kojima su nudili povoljnije avionske karte. On nije prvi direktor koji je napustio MA u poslednje dvije godine, odnosno od dolaska Pejovićeve. Najprije je otišao izvršni direkgor Petar Glomazić, nezadovoljan smanjenjem plate nakon odluke Vlade, koja je srezana na oko 800 eura. Nakon odlaska Glomazića, mjesto izvršnog direktora zauzeo je Vojin Vlahović, ali je podnio ostavku 20 dana nakon imenovanja.

MA je na kraju prošle godine imao gubitak od 40 miliona eura, a godinama unazad posluje sa nekoliko miliona minusa. Poslovanju MA ne pomaže ni to što država svake godine preuzima višemilionski dug kompanije.

Vlada ima skoro 100 posto akcija MA i godinama odavno planira da ga privatizuje. Problem je što niko nije zainteresovan za kupovinu avio-kompanije. U dva navrata su raspisani tender za prodaju akcija, ali nijesu uspjeli da prodaju državnu avio-kompaniju. Ove godine su odlučili da ne prodaju većinski paket, već manjinski, kako bi zadržali kompaniju u državnom vlasništvu.

Prije Pejovićeve na čelu MA je 20 godina bio Zoran Đurišić.

Otac ga ne prijavljuje Komisiji

Iako je Marko Vukčević sin Mladena Vukčevića, predsjednik Sudskog savjeta već nekoliko godina ne lrijavljuje sina u imovinskom kartonu koji predaje Komisiji za sprečavanje konflikta interesa. Otac je prijavljivao sina od 2005. do 2011. godine, a nakon toga nema ga ni u jednom prijavljenom kartonu.

Prema tim podacima Marko je 2011. godine radio u Atlas fondu, gdje je zarađivao 267 eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *