Nekontrolisani kriminal nad slovenačkim bankama

Dodajte komentar

Slovenačke banke su u zadnje dvije godine podnijele 105 prijava za krivična djela, iznijela je na zajedničkoj sednici više parlamentarnih odbora ministarka unutrašnjih poslova Vesna Gjoerkoes Žnidar.

“Istraživanje privrednog kriminala i štete koja je nanijeta bankama u prvom je planu organa gonjenja, ali se radi o kompleksnim predmetima u kojima je potrebna i međunarodna saradnja.”

Problem je i u tome da su prijave često sadržajno nepotpune za podizanje optužnice, navela je Gjoerkoes, komentirajući stanje policijskih i pravosudnih postupaka budući da vrlo malo prijava stigne do suda.

Od prijava za privredni kriminal u bankama u zadnje dvije godine protiv 137 osoba samo je 48 slučajeva predato tužilaštvu, iako neke banke za “zviždače” koji osiguraju insajderske informacije o potencijalnim prekršiteljima nude i novčane nagrade, izneto je na sastanku o kriminalu u bankama koji je inicirala opozicija.

O problematici progona kriminala u bankama zastupnicima je govorio i Jože Kozina, viši tužilac specijalizovan za područje privrednog kriminala u bankama.

Kozina je rekao da je “sjeme” potencijalnog kriminala u bankama posijano u parlamentu koji je omogućio zakone koji su dopustili kasnije malverzacije prilikom menadžerskog otkupa preduzeća, iz čega su proizašli najveći loši krediti i malverzacije povezane s finansijskim kriminalom.

“Bankari koji su očito kršili dobra bankarska pravila i praksu neće izbjeći progon, ali nad bankarskim sektorom nemamo kontrolu”, kazao je Kozina.

Povjerenje Slovenaca u bankarski sistem je zadnjih godina u padu, prema istraživanjima javnog mnjenja, a čak se i centralnu banku sumnjiči da je dokapitalizaciju banaka izvršila neadekvatno i da se u bankama i dalje gomilaju loši krediti, pa će ponovo morati da se saniraju javnim novcem.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *