“Ne postoje karteli u crnogorskim bankama”

Dodajte komentar

Neopravdanaje sumnja da su banke u Crnoj Gori napravile svojevrsni kartelski sporazum o kamatama kazao je sekretar Udruženja banaka Crne Gore Mirko Radonjić odgovarajući na pitanje Pobjede da prokomentariše ocjenu profesora Ekonomskog fakulteta i rukovodioca doktorskih studija na Ekonomskom fakultetu dr Boža Mihailovića da su banke napravile svojevrsni kartelski sporazum i da „drže“ kamate.

Mihailović je u intervjuu Pobjedi, kazao da su banke među sobom napravile faktički kartelski sporazum i da nema te privrede koja može biti efikasna sa ovim nivoom kamatnih stopa od 10 do 14 odsto. Efikasnost je, ocijenio je on, moguća sa kamatnom stopom od tri do četiti odsto jer je profit kompanija od 10 odsto solidan.

Sekretar Udruženja banaka Radonjić je juče, odgovarajući na pitanje Pobjede, kazao da kategorički odbacuje svaku ocjenu da banke postupaju suprotno propisima.

Tržište i dogovor

– Crnogorsko bankarsko tržište je konkurentno i nema bilo kakve vrste dogovaranja banaka o visini kamatnih stopa. Banke u skladu sa svojim poslovnim politikama prate šta radi konkurencija i prilagođavaju se tržištu, tražeći svoje mjesto kategoričan je sekretar Udruženja banaka Mirko Radonjić.

Pobjeda narednih dana očekuje i ocjenu Centralne banke i bankarskog ombudsmana da li se bankari dogovaraju oko kamatnih stopa s obzirom da im se kamatne stope za iste ili slične proizvode razlikuju neznatno.

Viceguverner Centralne banke za kontrolu bankarskog sistema Velibor Milošević u medijima je prošle godine, a i početkom ove kazao da na crnogorskom bankarskom tržištu i dalje postoji oligopol, odnosno da se banke drže zajedno, što onemogućava pad kamatnih stopa. U kojoj mjeri je prisutan oligopol, kazao je on, ostaje da vidimo u skorijem periodu.

Drže se zajedno

Milošević je tada u medijima ocijenio da još ne postoji konkurencija u pravom smislu te riječi, pa se može zaključiti da se banke i dalje drže zajedno. Takvo ponašanje, kako je ocijenio viceguverner, onemogućava da dođe do značajnijeg pada aktivnih kamatnih stopa. Milošević je podsjetio da je nedavno zabilježen pad kamata za nešto više od jednog procentnog poena i dodao da želi da vjeruje da će se taj trend nastaviti.

Pobjeda je protekle nedjelje, podsjetimo, najavila da će Centralna banka najkasnije do kraja juna proslijediti Vladi predlog za limitiranje najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope.

– CBCG će, kako je i najavila, u prvoj polovini ove godine uraditi analizu kretanja kamatnih stopa i uputiti konkretan predlog Vladi za limitiranje najviše dozvoljene ugovorne kamatne stope. CBCG smatra da je uvođenje limita u crno-

gorski ekonomski sistem potrebno. Za razliku od prethodnog perioda kada smo upućivali samo predlog da se ovo pitanje riješi, tokom godine uputićemo i konkretan predlog na koji način riješiti ovo pitanje saopštili su tada iz CBCG u odgovoru na pitanje kada će iz ove institucije biti proslijeđen najavljeni predlog za limitiranje najviše dozvoljene kamate i zašto se oklijeva.

Foto: Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *