Šta vam treba za posao u Googleu?

Šef ljudskih resursa u poznatoj svjetskoj kompaniji Google Lazlo Bok izjavio je za američke medije kako kandidati koji žele da se uposle u toj kompaniji moraju imati pet ključnih kvaliteta, uključujući konstantnu želju za učenjem, odlučnost i mladalačku kreativnost.

Prema njegovim riječima, jedno od ključnih pitanja na razgovorima za posao u kompaniji Google je da li imate IQ veći od 130. Ipak, on smatra kako je najgori mogući odgovor na ovo pitanje “da”. Bok insistira na “intelektualnoj skromnosti”, jer smatra da bez nje ljudi ne mogu da uče i napreduju tokom svoga profesionalnog posla.

Jedno od pitanja na razgovoru za posao je i: “Šta ćemo večerati?”, a Bock smatra da kandidati nikada ne trebaju da kažu “svejedno mi je” ili “šta god vi želite”. Prema njegovoj ocjeni, kompanija Google ovdje želi da vidi kod kandidata spremnost da se preuzme inicijativa i liderstvo kada je to potrebno.

Uprava Googlea odmah na prvom razgovoru kod svojih budućih radnika želi da vidi “jasnu viziju” i “konkretne prijedloge”.

Bok ističe kako je pitanje na razgovoru i: “Zbog čega ste pročitali posljednjih pet članaka koje ste pročitali?”. Prema njemu, na to pitanje kandidat pokazuje “sposobnost da razmišlja u letu”. Dodaje kako kandidati najviše padaju na jednostavnim pitanjima, a od idealnih kandidata se očekuje da jasno pokažu kritički i analitički način razmišljanja.

Kreativnost bolja od iskustva
I na zadnje pitanje na razgovoru za posao u Googleu, koje glasi: “Da li imate iza sebe mnogo iskustva i dobre rezultate u nečemu“, Bok smatra da kandidati ne smiju pretjerati sa hvalospjevima o svome angažmanu. Prema njemu, iskusni stručnjaci često se uzdaju u stare tehnike i metode koje se uvijek ne pokažu pametnima, dok je mladalačka kreativnost mnogo bolje rješenje u dugoročnom smislu. Naglašava kako pametan poslodavac uvijek preferira kreativnog umjesto iskusnog radnika.

Časopis “Fortune” 2013. godine je napravio istraživanje prema kojem je kompanija Google izabrana za najpoželjniju za rad u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tako je kompanija Google već četvrtu godinu zaredom dobila priznanje najpoželjnijeg poslodavca. Tokom istraživanja posebno je naglasak stavljen na visine plata i ostalih bonusa koje dobijaju zaposleni. No, u ocjenjivanju odnosa prema zaposlenima, osim finansijskog aspekta, u obzir su uzeti i oni nematerijalni, zadovoljstvo i motivacija zaposlenih.

Google je kompanija koja svojim radnicima daje dva besplatna obroka dnevno, a tu su i pogodnosti kao što su besplatan frizer, teretana, masaža, doktor, besplatna usluga pranja automobila, pa čak i mogućnost da u zgradi u kojoj rade operu i osuše svoju odjeću.

Check Also

Island 16. put zaredom proglašen za najbezbjedniju zemlju svijeta

Island je 16. put uzastopno izabran za najbezbjedniju i najmirniju zemlju svijeta prema Globalnom indeksu …

Leave a Reply

Your email address will not be published.