Siluanov prvi predsjednik odbora guvernera razvojne banke BRICS-a

Dodajte komentar

Ruski ministar finansija Anton Siluanov biće prvi predsjednik odbora guvernera u novoj razvojnoj banci grupe vodećih ekonomija u nastajanju (BRICS), kazao je u utorak u razgovoru za televizijsku postaju Rossiya-24 njegov zamjenik Sergej Storčak.

Prvi predsjednik razvojne banke, koja bi trebalo početi s radom do kraja ove godine, biće iz Indije, prvi predsjednik odbora direktora iz Brazila, dok će ruski predstavnik biti prvi predsjednik bančinog odbora guvernera.

Bančinu trodijelnu korporativnu upravljačku strukturu činiće odbor guvernera, odbor direktora i predsjednik. Na mjestu predsjednika banke svakih će se pet godina izmjenjivati predstavnici zemalja članica skupine a ključne odluke u bančinim upravljačkim tijelima donosiće se većinom glasova osnivačkih zemalja, podsjeća ruska novinska agencija.

Zamjenik ruskog ministra finansija Storčak izrazio je nadu u pogledu početka rada nove razvojne banke već krajem ove godine.

“Faza osnivanja banke dugotrajan je proces a kao što je mnogima poznato, takve banke dosegnu pun nivo poslovanja četvrte ili pete godine postojanja, nakon što razviju određene postupke i procedure”, prenijela je agencija Tass Storčakove riječi na današnjem sastanku u gornjem domu ruskog parlamenta.

Sporazum o multilateralnoj razvojnoj banci zemalja BRICS-a, koju uz Rusiju čine Brazil, Indija, Kina i Južnoafrička Republika, a smatra se alternativnom institucijom Svjetskoj banci i Međunarodnom monetarnom fondu (MMF), potpisan je sredinom prošlogodišnjeg jula na 6. summitu zemalja BRICS-a u Brazilu.

Nova banka finansiraće infrastrukturne i projekte održivog razvoja u zemljama BRICS-a i u zemljama u razvoju. Takođe će biti otvorena za članstvo drugih zemalja-članica Ujedinjenih nacija, a imaće sjedište u kineskom gradu Šangaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *