Isplata štediša Ljubljanske u 2016.

Prve isplate deviznih štediša Ljubljanske banke (LB) u Hrvatskoj i BiH mogu se očekivati 2016. kaže državna sekretarka u ministarstvu finansija Irena Sodin.

Komisija slovenačkog parlamenta za nadzor javnih finansija danas se upoznala s izvršavanjem presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Ališić, koji nalaže Sloveniji isplatu još neisplaćenih deviznih štediša LB u Hrvatskoj i BiH, a predstavnici vlade su prisutne upoznali s akcionim planom i drugim detaljima.

Državna sekretarka i visoka predstavnica za nasledstvo Ana Polak Petrič su na sjednici iznijele garancije da će Slovenija, iako se ne slaže s presudom suda u Strazburu i da je smatra nepravednom i nesrazmjernom, poštovati i izvršiti.

Polak je na pitanje članova komisije između ostalog istakla i da međunarodno obaveza nasljednica prema sporazumu u nasljedstvu ostaje važeća i da je sud priznao da Slovenija ima pravo da zahtijeva da se ona ispuni.

Check Also

Đukanović u Upravnom odboru Saveza energetičara

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede (EPCG), Milutin Đukanović, izabran je nedavno za člana Upravnog odbora Saveza …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *