Telefoni mogu da se prisluškuju i pomoću baterije

Dodajte komentar

Najnovija istraživanja pokazala su da se telefoni mogu nadzirati isključivo uz pomoć podataka dobijenih iz telefonske baterije bez prethodnog korištenja GPS i wi-fi sistema kako se do sad mislilo.

Što je telefon udaljeniji od bazne stanice ili mora premostiti više prirodnih prepreka do nje, automatski troši više struje kako bi uspostavio prihvatljiv signal. Ta dodatna energija može se upotrijebiti i za neke druge radnje poput slanja različitih algoritama i podataka.

Naučnici koji se bave ovom problematikom napravili su i aplikaciju kojoj je zadatak da prikupi podatke koje baterija šalje, piše BBC.

Ta ‘maliciozna’ aplikacija ne traži odobrenje korisnika da joj dopusti pristup GPS i wi-fi sistemu već samo traži uobičajena odobrenja kao što je pristup mreži i podatke o konzumaciji baterije.

‘Takve dozvole su uobičajene za većinu aplikacija i ne bi trebalo da pobude ikakvu sumnju kod korisnika.’ izjavili su.

Profesor Alan Woodward sa Univerziteta Surrey je zabrinut zbog sve više načina koji se mogu iskoristiti u svrhu špijuniranja i praćenja.

‘Čini mi se kako ljudi nekad zaborave da je pametni telefon prepun malih i nevidljivih senzora od GPS-a i žiroskopa do onih očitijih, mikrofona i kamera. Približavamo se trenutku kada je jedini siguran način korištenja telefona onaj da iščupamo bateriju iz njega; a neki telefoni ne dopuštaju čak ni to’, zaključio je na kraju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *