Singapur: Veći porez za bogate

Vlasti u Singapuru najavile su u ponedjeljak da će podići porez na dohodak za pet odsto najbogatijih građana kako bi finansirali sve veće troškove socijalne zaštite.

„Marginalna poreska stopa na lična primanja će za građane koji godišnje zarađuju preko 320.000 singapurskih dolara (256.000 američkih dolara) od naredne godine biti podignuta na 22 odsto sa aktuelnih 20 odsto, izjavio je u parlamentu singapurski ministar finansija Tarman Šanmugaratnam, tokom predstavljanja budžeta za 2015. godinu.

Kako prenosi agencija Frans pres, procjene su da će ovo podizanje poreza uvećati aktuelne budžetske prihode od 61,35 milijardi singapurskih dolara za dodatnih 400 miliona.

Vlada u Singapuru je 2007. godine uvela jedan vid negativnog poreza na dohodak za građane sa malim zaradama, dok je singapurski ministar finansija juče najavio novi paket pomoći za siromašne starije građane u vrijednosti od 350 miliona singapurskih dolara godišnje.

Posmatrači tvrde da ovakav potez vlade ima za cilj da umiri sve veće nezadovoljstvo među građanima Singapura zbog produbljenja jaza između bogatih i siromašnih.

Check Also

Radni vijek u Evropi: Region na dnu liste (mapa)

Očekivani radni vijek postaje sve duži, pokazuju posljednji podaci Eurostata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *