Grčka savila kičmu: Šta je na spisku za spas zemlje?

Dodajte komentar

Grčka vlada posvećena je reformama ali je lista predloga koju je Atina dostavila Briselu tek prva faza u pregovorima, izjavio je šef eurogrupe Jerun Dajselblum.

On je potvrdio da će ministri finansija eurozone danas od 14 sati na telefonskoj sjednici razmotriti predlog Atine.

“Mislim da su oni (Grci) veoma ozbiljni. Neće biti lako i ovo je tek prvi korak”, naveo je holandski ministar finansija, a prenijela agencija Frans pres.

Dajselblum je dodao da su, prije nego što je Grčka dostavila listu, tokom vikenda vođeni konstruktivni razgovori grčkih vlasti i predstavnika Evropske komisije i drugih institucija.

“Nadam se da će današni razvoj događaja doprinijeti jačanju povjerenja između svih strana i pomoći grčkoj privredi u oporavku. Od ključnog je značaja da se stabiluzuje situacija u Grčkoj, što bi nam omogućilo da radimo na budućoj saradnji i premostimo ovaj period”, rekao je Dajselblum.

Portparol grčke vlade Gavril Sakelaridis izjavio je da je lista reformi zasnovana na obećanju koje je vladajuća partija Siriza dala prije dolaska na vlast da će se izboriti sa humanitarnom krizom u Grčkoj. Reforme se odnose na ograničavanje utaje poreza, krijumčarenja i prevelike birokratije, uz smanjenje siromaštva koje je uvećano tokom šestogodišnje recesije.

“Napredujemo u ispunjenju predizbornih obećanja, ovo nije sprint već trka na duge staze”, rekao je Sakelaridis.

Prema nacrtu mjera, ispisanih na šest strana, u koje je Rojters imao uvid, Grčka je obećala da neće zaustavljati privatizacije koje su u toku, kao i da neće ponovo nacionalizovati prethodno privatizovanu imovinu, kao i da će osigurati da državna potrošnja na rešavanje humanitarne krize ne utiče negativno na budžet.

Minimalne plate neće biti uvećane odmah, kako je najavljivao premijer Grčke Aleksis Cipras, već postepeno i uz dogovor sa kreditorima.

Grčka će takođe reformisati sistem plata u javnom sektoru, tako što one neće više biti smanjivane, ali neće ni rasti, dok će penzioni fondovi biti konsolidovani, a podsticaji za prevremeno penzionisanje ukinuti.

Akcije na atinskoj berzi su jutros po objavljivanju vijesti porasle 6,4 odsto.

Zvaničnik Sirize u Briselu rekao je za agenciju AP da će ključni prioritet u okviru reformi biti izmirenje zakašnelih dugovanja i zaštita od prinudne naplate potraživanja obezbijeđenih hipotekom u slučajevima u kojima se radi o jedinom domu. Zvaničnik dodaje da je mjere ukljčuju i besplatnu električnu energiju za 300.000 najsiromašnijih porodica i besplatnu zdravstvenu zaštitu, hranu i javni prevoz za penzionere sa najnižim primanjima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *