Deset banaka pod istragom zbog namještanja cijena plemenitih metala

Dodajte komentar

Američko ministarstvo pravosuđa i Komisija za trgovanje robnim terminskim ugovorima (CFTC) istražuju najmanje 10 velikih banaka zbog mogućeg namještanja cijena plemenitih metala, objavio je Wall Street Journal pozivajući se na ljude bliske istrazi.

Tužioci američkog ministarstva pravosuđa provjeravaju proces određivanja cijena za zlato, srebro, platinu i paladijuma u Londonu, dok je CFTC pokrenulo svoju istragu, objavio je taj list.

Kako navodi, pod lupom su se našli HSBC, Bank of Nova Scotia, Barclays, Credit Suisse Group, Deutsche Bank, Goldman Sachs Group, JPMorgan Chase & Co., Societe Generale, Standard Bank Group i UBS.

HSBC je ranije objavio da je CFTC u januaru izdao nalog za istragu u HSBC Bank USA, zahtijevajući od banke dokumente vezane uz trgovanje plemenitim metalima. HSBC je jedna od brojnih banaka navedenih u tužbama koje su prošle godine podnesene na američkim sudovima zbog navodne zavjere radi manipulisanja cijenama zlata, srebra, platine i paladijuma te cijenama derivata plemenitih metala.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *