Što naša Vlada prodaje – akcije mu skuplje

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore planira u narednom periodu da privatizuje Institut “Simo Milošević” u Igalu, kompanije “Novi duvanski kombinat” i “Montenegro Defence Industry” iz Podgorice, beranski “Poliex”, kao i hotel “Park” iz Bijele.

Takođe, novim planom privatizacije za 2015. obuhvaćena su i preduzeća “Montecargo” i “Montenegro airlines” iz Podgorice, HG “Budvanska rivijera”, zatim HTP “Ulcinjska rivijera”, “Institut za crnu metalurgiju” iz Nikšića i tivatski “Montepranzo Bokaprodukt”.

Zanimljivo je da cijene akcija pomenutih preduzeća i institucija koje se nalaze na Montenegroberzi posljednjih mjeseci konstantno rastu i da se njima često trguje, pišu današnje Dnevne novine.

Akcije “Ulcinjske rivijere” tri puta skuplje

Za šest mjeseci akcije Hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera”, na čijem je čelu Radomir Mikan Zec doživjele su pravu ekspanziju na Montenegroberzi. Najniža vrijednost akcije ove kompanije prije pola godine bila je 2,4 eura dok prema posljednim iznosi 8,1 euro. Međutim, i pored znatnog rasta, akcije “Ulcinjske rivijere” su daleko od rekorda koji je kada su izašli na berzu iznosio 85 eura za jednu akciju.

H.T.P. “Ulcinjska rivijera” upravlja hotelima “Olympic” i “Bellevue” na Velikoj plaži i nudističkim naseljem “Ada Bojana” i nosilac je turističke privrede Ulcinja više od 40 godina. U svom sastavu “Ulcinjska rivijera” posjeduje i dva autokampa: “Neptun” na Velikoj plaži i kamp “Ada Bojana” koji je u okvirima nudističkog naselja. Planom privatizacije predviđena je prodaja 63,5 odsto kapitala ovog ulcinjskog preduzeća.

Poskupljuju akcije Budvanske rivijere

I cijena akcija “Budvanske rivijere” konstantno je u porastu. Prije šest mjeseci akcijama ove kompanije čiji je izvršni direktor Vule Tomašević se trgovalo po cijeni od 7,1 euro dok danas cijena varira od devet do 11 eura. Kada je u pitanju najviša cijena po kojoj se nekada trgovoalo ovim akcijama ona je skoro pet puta veća od današnje.

Hotelska grupa “Budvanska rivijera” sa svojih 3.800 kreveta, najveća turistička kompanija u Crnoj Gori u čijem sastavu se nalazi šest hotela. Vlada, koja je i većinski vlasnik “Budvanske rivijere” sa 41,6 odsto planirala je da proda 58,7 procenata kapitala u ovom preduzeću ili 2.049.778 akcija.

Prodaju 56 odsto akcija Instituta

Planom privatizacije za 2015. Vlada će pokušati putem tendera da proda 56 odsto akcija “Instituta Simo Milošević”. Trenutno akcije Instituta na Montenegroberzi se mogu kupiti za 31,1 euro dok je prije nekoliko mjeseci ta cijena varirala od 26 do 30 eura. Najveća cijena po kojoj su prodavane akcije “Instituta Simo Milošević” iznosila je 326 eura.

Kada je u pitanju firma “Montepranzo-Bokaprodukt”, akcije su za pola godine porasle za dva eura i to sa 28 na 30 eura, dok su akcije “Montecarga” porasle za pet centi.

Beranski “Poliex” već nedjeljama na Montenegroberzi ima istu cijenu za akciju (0,4 eura). Prema Vladinim navodima nominalne vrijednosti akcije “Montenegro Airlinesa” iznosiće 8,85 eura, “Instituta za crnu metalurgiju” 8,16, a “Novog duvanskog kombinata” svega jedan euro.

Podsticu nova ulaganja

Prioritet Vlade u narednom periodu će biti značajno uklanjanje barijera za nova ulaganja.

“Vlada će, između ostalog, posebno podstaknuti nova ulaganja. Kao jedan od oblika podsticanja investicija svakako je privatizacija preostalih neprivatizovanih privrednih društava, kao i valorizacija turističkih lokaliteta. U tom kontekstu, osnovni cilj privatizacije predstavlja povećanje konkurentnosti i efikasnosti funkcionisanja društava, podsticanje stranih ulaganja i preduzetništva u svim oblastima, povećanje zaposlenosti i poboljšanje životnog standarda”, ističu iz Vlade.

Ukupan promet na berzi 326.640 eura

Ukupan promet na Montenegroberzi posljednje radne sedmice je iznosio 326,64 hiljade eura i realizovan je kroz transakcije 25 različitih hartija od vrijednosti, od kojih su 11 dobile na vrijednosti, dvije izgubile, dok 12 nije imalo cjenovne promjene tokom radne sedmice.

Najveći dio prometa ostvaren je u trgovini akcijama Ulcinjske Rivijere u iznosu od 58.660 eura.

Slijedi trgovina akcijama Crnogorskog Telekoma u vrijednosti od 55.700 eura. Na trećem mjestu po likvidnosti nalaze se obveznice Hipotekarne Banke sa ostvarenim prometom od 49.500 eura.

Zatim slijede prometi akcijama preduzeća Montecargo u iznosu od 42.300 eura i promet akcijama Željezničke infrastrukture kojima se trgovalo u iznosu od 28.800 eura.

Vrijednost na berzi

Najniža

Najniža vrijednost akcije “Ulcinjske rivijere” u ovoj godini, na Montenegroberzi bila je 5,25 eura.

Najviša

U ovoj godini najviša cijena akcije “Ulcinjske rivijere”, na Montenegroberzi dostigla je 9,10 eura.

Planirana prodaja Instituta u Igalu

Vlada je planom privatizacije za 2015. godini planirala da proda 56 odsto akcija ovog preduzeća. 3 puta za šest mjeseci poskupile su akcije Hotelskoturističko preduzeća Ulcinjska rivijera.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *