Pojednostavite svoj život: Osjećajte se slobodno i smireno

Dodajte komentar

Čini se da je jedan od najtežih zadataka svakom čovjeku – uspostavljanje jednostavnog i opuštajućeg životnog balansa. Čak i kada ne rade i nisu u gužvi, ljudi se unervoze jer nemaju obaveze, ništa ih ne okupira, i ne znaju šta će od dosade.

Ponekad je uzrok i pretjerano nerviranje oko nepotrebnih stvari, negativno okruženje, ’toksično’ uređenje doma, loša energija koja ispija vašu energiju.

Postanite učitelj svog života, kreirajte dane tako da budu lijepi, pozitivni i ispunjeni, i ne očekujte previše od života – jer već imate i više nego dovoljno.

Pet način da radikalno i uspjiješno promenite život iz korijena:

1. Preispitajte svoje odnose sa ljudima

Razmislite kako se osjećate sa ljudima iz okoline: da li vam prijaju, da li vas hrabre, čine srećnima i raspoloženima? Kada pokušavate da pojednostavite život ili unesete neke promjene, važno je da imate podršku najbližih koji su tu da vam pomognu i da vas usmjere. Izbegavajte ljude i situacije koji vam crpe energiju i uzrokuju dodatni stres.

2. Isključite se, najmanje jedan sat u toku dana

Odreknite se telefona, kompjutera, e-mailova. Koliko dobrog je digitalna tehnologija donijela, toliko dobrog je i odnijela. Činjenica je da je ona danas, vjerovatno neophodna, ali nije na odmet da povremeno pristupite ‘digitalnom detoksu’. Oslobodite se obaveze i potrebe da stalno provjeravate poruke, jer vjerovali ili ne, tehnologija – kako je utvrđeno, stvara nervozu, bijes i agresivnost kod čovjeka. Uživajte u prirodi i lijepom danu.

3. Pročistite svaki kutak svog doma

Nije riječ samo o fizičkom, već i metaforičkom čišćenju. Napravite kućni inventar, izbacite sve što vam nije neophodno ili što ne doprinosi vašoj udobnosti, čistoći, inspiraciji i sreći. Ako imate u kući predmete koji vas rastužuju ili obeshrabruju, vaš dom više nije mjesto za njih. Ono je vaše utočište, te ga tako i tretirajte.

4. Dubinski i istinski se utišajte

Iako mnogi imaju otpor prema meditaciji, ova disciplina mijenja strukturu mozga za osam nedelja i pomaže vam da prevaziđete mnoge životne situacije, i bolne, stresne trenutke. To ne znači samo sjesti, zatvoriti oči i ‘biti prisutan’. To je istinsko i dubinsko povezivanje sa samim sobom – svojima mislima, idejama, potrebama. Na ovaj način, jačate svoje samopouzdanje, sigurnost, mentalnu snagu. Umirite um, prepustite se tišini svim čulima i otkrijte prednosti ove magične vještine. U početku nije lako pronaći mir, ali praksa će vam pokazati da se isplatilo.

5. Umjesto spiska ‘Šta treba da uradim’, napravite spisak ‘Šta želim da uradim’

Mnogi se danas oslanjaju na spiskove. Danju obavljaju stavke sa spiska, a noću ih progone one koje nisu uspjeli da obave. Upitajte se, zašto vam to treba, da se osjećate progonjeni obavezama? Za promjenu, radite onako kako želite i osjećate. Posvetite se onome što vam ne iziskuje ekstreman napor i budi anksioznost, već što vam raduje srce, um i tijelo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *