Ovo je sigurna ulaznica za unapređenje na poslu

Dodajte komentar

Ovo zimsko vrijeme je pravo vrijeme da taktički priđete svom unapređenju. Koje su vam konkretne akcije predložili šefovi širom svijeta ako želite unapređenje?

Recite da nisam u pravu – volimo kada nam se zaposleni suprotstavi stavovima i primjerima. Ne radi se ovdje o raspravi, već o iznošenju mišljenja koje je zasnovano na činjenicama.

Prvo nam dajte lošu vijest – nemojte nam reći koliko ste fantastični, već nam recite koji problem postoji i što ćete uraditi da ga riješite.

Bez drame, molimo – ne zanima nas ako ne možete sarađivati s kolegom, ako vam ide na živce i ne zanima nas što su nam stigli žuti kancelarijski blokovi za bilješke, a ne plavi. Donosite li dramu, niste za sljedeći stepenik u karijeri.

Osmijeh – ne treba da se svojim osmijehom takmičite za Colgate reklamu, ali treba svom nadređenom pokažete da volite svoj posao. Ma koliko blizu bili rokovi, ma koliko stresan bio rad na projektu, vaš osmijeh je ulaznica u ugodnu radnu atmosferu, a i pravi je primjer kolegama.

Hvatajte bilješke – nema gore nego kad zaposlenima ponavljamo stvari iznova i iznova. Ne oslanjajte se na memoriju, već na svoje bilješke.

Ne preskačite poslovne zabave – propuštanjem okupljanja znači da propuštate i da se informišete o dešavanjima unutar firme (na primjer, ko planira da da otkaz).

Ne očekujte da budete nagrađeni – samopouzdanje je jedna stvar, a sasvim druga je arogancija. Ne šetajte naokolo sa stavom da zaslužujete nagradu za svoj rad. Pustite da vaša djela govore za vas. Ako mislite da šef ne vidi vaša postignuća, zakažite s njim sastanak i pričajte na čemu ste sve radili i tražite povratnu informaciju.

Pitajte ako možete pomognete – nemojte se motati po firmi i čekati da vam se kaže što treba učiniti. Pitajte ako možete učiniti nešto kako biste pomogli. Inicijativa se veoma cijeni i treba vam ako želite unapređenje.

Imajte rješenje – nikada ne iznosite problem a da pritom nemate rješenje. Jedan od nadređenih je čak istakao da voli davati savjete kada zaposleni pitaju, ali unapređuju se ljudi koji misle svojom glavom.

Znate svoj posao, radite ga – volimo kada zaposleni znaju što im je posao i to i rade. Ne treba im reći dva puta. A, prave osobe za unapređenje su one koje same svoje obaveze organizuju. “Moram da završim tekst za vas i za g-dina X. Ne mogu stići da danas uradim obje stvari. Mislim da je tekst za vas prioritet. Da li se slažete? “- Ovo je pravi primjer zaposlenog koji je sam sebi odličan menadžer, a sve su šanse da će biti i drugima jednog dana.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *