5 savjeta koji će vam pomoći da dobijete povišicu

Dodajte komentar

Istraživanja pokazuju kako je razgovor o plati radnicima najstresnija tema s kojom se mogu susresti. Kako li im je tek kad moraju šefa zatražiti povišicu?

Kao i kod svakog pregovaranja potrebno je imati plan. Evo kako bi to trebalo da izgleda.

1. Postavite granice

Prije svakog pregovaranja morate znati što je prihvatljivo, a šta ne; ispod koje cifre ne možete nikako ići. Pripazite da adrenalin i uzbuđenje ne prevladaju nad racionalnim shvatanjem situacije.

2. Taktika

Hoćete li zatražiti 20 posto povišice, znajući da ćete prihvatiti i 10 ili ćete se zadržati na 20 pod svaku cijenu? Prije pregovora morate odlučiti o taktici. Ovo je kao da igrate poker. Isto tako važno je znati prepoznati trenutak kada je najbolje za razgovor sa šefom, to jest kada su najveće šanse da udovolji vašim zahtjevima.

3. Obrazložite

Za vašu povišicu mora postojati dobar razlog, nešto što ste vrijedno za kompaniju napravili u posljednje vrijeme. Takođe, dobro je znati kakva je situacija s ostalim radnicima. Jesu li oni dobili povišicu, ako jesu, kada i zašto? Sve je to korisno znati prije razgovora sa šefom.

4. Ostanite mirni i slušajte

Nemojte pokazivati anksioznost. Svoj predlog iznesite samo jednom, nemojte ga ponavljati kao papagaj. Ispašćete nesigurni i nametljivi. Takođe, pažljivo slušajte šta šef ima za reći, dajte mu priliku da objasni situaciju. Tako ćete prije moći stvoriti dijalog nego da samo vi pričate.

5. Pitajte šefa kako bi on postupio

Obrnite situaciju i pitajte poslodavca šta bi on učinio u vašoj situaciji. Pitajte ga bi li on prihvatio dogovorenu ponudu da je na vašem mjestu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *