U Beograd stižu menadžeri Gugla i Amazona, šansa za kompanije iz regiona

Dodajte komentar

Premijeri zemalja jugoistočne Evrope i predstavnici najuspješnijih svjetskih kompanija, poput Gugla, Pej Pala, Amazona i drugih, okupiće se u martu u Beogradu.

Oni će, naime, učestvovati na Investicionoj konferenciji koju organizuje Američka privredna komora (AmCham).

Izvršna direktorka AmChama Maja Piščević ističe da ovom regionalnom inicijativom Amćam želi da “pokrije” jugoistočnu Evropu, što je tržište od oko 60 miliona stanovnika.

“To je, čak i za jako ozbiljne investitore iz svih dijelova svijeta, više nego zanimljiv dio kolača i tržište na kojem mogu da ostvare neke od najvećih projekata”, ocijenila je Piščević za Tanjug.

Prema njenim riječima, očekuje se i dolazak predstavnika oko 300 svjetskih kompanija:

“Sa sigurnošću mogu da potvrdim dolazak visokih predstavnika Amazona, Gugla i Pej Pala, i još nekoliko kompanija, kojima želimo da predstavimo Srbiju, ali i čitav region, kao zanimljivu i atraktivnu destinaciju za njihove buduće ekspanzije”“, navela je izvršna direktorka AmChama.

Ona je navela da će jedan od panela biti posvećen obrazovanju i koordinaciji obrazovnih programa između različitih država u regionu, kako bismo svi zajednički i u tom smislu adresirali potrebe investitora.

U tom smislu, u planu je i sveobuhvatno istraživanje među članovima Američkih privrednih komora u regionu o tome koja su to znanja i vještine koji su im danas potrebni, te kako vide te potrebe u narednih pet godina.

„Kad govorimo o ‘velikim igračima’, oni će uvjek imati interesovanje da vide kako mogu neku ekspanziju da naprave u regionu. I zato je jako važno što je sazrela svijest i među političkom elitom da povezivanje na ekonomskom planu zaista može biti dobar impuls za sve zemlje koje u tome učestvuju”, ocijenila je Piščević.

Baš zato se, kazala je ona, konferencija i inicijativa zovu “Nova jugoistočna Evropa”, a inicijativa je jer je u pitanju dugoročan proces, sa puno ozbiljnih ciljeva, kako bi se region postavio drugačije.

„Da bi se region pozicionirao kao investiciona destinacija ima još dosta posla, od obrazovnog sistema, reformi, znanja koja su potrebna današnjim investitorima, do usaglašavanja carinskih procedura, zajedničke borbe protiv sive ekonomije, usaglašavanja regulative, poslovnog okruženja. . . O svim tim potencijalima želimo da govorimo na ovoj konferenciji“, poručila je Piščević.

Prema njenim riječima, svim kompanijama koje već posluju u regionu ili im je on “na radaru”, značajno je i što je to danas politički stabilna teritorija, koja, za razliku od pojedinih dijelova Evrope, sada generiše pozitivne poruke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *