PSA Peugeot Citroen osjetno smanjio gubitak

Dodajte komentar

Francuski proizvođač vozila PSA Peugeot Citroen izvijestio je u srijedu da je prošlu godinu zaključio s osjetno manjim gubitkom nego u 2013., istakavši da su snažni rezultati u Kini i oporavak u Evropi poduprli obnovu finansijskih temelja kompanije. U prošloj je godini kompanija poslovala s neto gubitkom od 555 miliona eura, u odnosu na 2,2 milijarde eura koliko je iznosio u prethodnoj godini.

Konsolidovani prihodi uvećani su jedan posto, na 53,6 milijardi eura.

Posebno se izdvaja pozitivan rezultat ključnog automobilskog odjela koji je u 2014. ponovo poslovao u plusu, ostvarivši operativnu dobit od 63 miliona eura. Godinu ranije zaključio je s operativnim gubitkom od milijardu eura.

Francuska kompanija u velikoj se mjeri oslanja na prodaju i proizvodnju u Evropi a šestogodišnje razdoblje pada tržišta prebrodili su izdavanjem tri milijarde eura vrijednih dionica kojim su francuska država i kineski partner Dongfeng u 2014. preuzeli 14-postotni vlasnički udio.

Potražnja u Europi postupno se oporavlja i grupa je prošle godine povećala prodaju na evropskom tržištu za 8,1 posto, a snažan rezultat ostvarili su i u Kini, gdje im je prodaja poskočila 31,6 posto.

Za tekuću godinu najavljuju povećanje potražnje u Evropi za jedan posto, te za oko sedam posto u Kini. Latinska Amerika i Rusija trebali bi pak zabilježiti oštar pad potražnje, za 10 odnosno oko 30 posto.

Novi čelnik Tavares obećao je da će prepoloviti broj modela, smanjiti kapacitete, podići cijene i smanjiti troškove plata i komponenti kako bi povećao operativnu marginu na dva posto u 2018. i pet posto do 2023. godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *