Krediti bez žiranata – slamka spasa

Dodajte komentar

Nekad na kredit nijeste mogli ni da pomislite ako nemate žiranta. Danas, makar za one koji su sve traženiji, takozvani krediti za refinansiranje, žiranti vam ne trebaju. Bankarima to odgovara zato što im je to dobar biznis, a građanima jer se hvataju za slamku spasa.

Dok vas bankomat “sluša” dobro je, ali dođe dan i on “ogluvi”. Kako bez njega možete, ali ne i bez para, nema vam druge, nego da ih tražite na drugom mjestu. Tada odustajete od bankomata, ali ne i od banaka. Na njihova vrata ne morate da kucate, ona se pred vama sama uvijek širom otvaraju. Kad uđete, na tacni vam nude ono što imaju.

“Nastojali smo da pokrijemo, uslovno govoreći, sve ciljne grupe. Tu je ponuda i za penzionere, i za zaposlene, ponuda za stambene kredite, ponuda za refinansiranje obaveza. Uslovi koji ga karakterišu nijesu samo materijalno značajni za klijente, u smislu što su relaksiraniji po pitanju niže kamatne stope, koja je već od 8,99 nominalna, već i u smislu troškova obrade kredita koje se ne naplaćuju za tu vrstu kredita, relaksiraniji po pitanju otplate obaveza, jer je rok otplate do 120 mjeseci”, kazao je Relja Đurović iz Erste banke.

“Za penzionerski kredit odobren za iznos do pet hiljada eura, uz polisu životnog osiguranja, na period otplate do 10 godina, mjesečni anuitet iznosi nepunih 65 eura. S druge srane, stalno zaposleni klijenti kredit do osam hiljada eura, bez žiranata, sa rokom otplate osam godina izmijruju mjesečnim anuitetom od 117 eura”, rekao je Radule Raonić iz Societe Generale Montenegro banke.

Za eure koje nude nekad su tražili žirante, a kako je žirante danas nemoguće naći, od te misije su odustali i bankari. Istina, ne po svaku cijenu – do 15 hiljada eura.

“Omogućavamo da ih sve obijedini u jedan kredit iz kojeg čak može podići i do 50 odsto novca u gotovini od ukupnog novca refinansiranih sredstava”, istakao je Đurović.

Mogućnost, koja je kakva-takva ali je mogućnost, koriste mnogi, a jedna od njh je i Dejana Savićević iz NVO Građanski bankarski ombudsman. Prije ulaska u banku imala je više kredita, po izlasku samo jedan.

“Zato što su bili povoljniji krediti u ovoj banci. Zbog toga sam prestala da budem korisnik usluga prethodne banke, nijesu mi odgovarali uslovi koje su mi davali za refinansiranje kredita,” objasnila je Savićević.

Bankari se ovih dana utrkuju sa novim uslovima. Oni trče pred najavljenom konkurencijom, pa nijesu zaboravili ni one koji trče za krovom nad glavom. Broj takvih je za rubriku “Vjerovali ili ne”.

“U Societe Generale Montenegro banci, u prosjeku, mjesečno odobrimo oko hiljadu gotovinskih kredita i svaki radni dan najmanje po jedan stambeni kredit“, saopštio je Raonić.

“Snizili smo kamatne stope, tako da je ona sada već od 6,99 i sa zadovoljstvom možemo reći da smo ‘probudili’ i konkurenciju”, naglasio je Đurović.

Ipak, oni koji ne bi smjeli da dremnu ni za tren su građani. Znaju oni dobro ko uzima kredit.

“Kredit uzima onaj koji to zaista mora, koji je nužden i kojem je to slamka spasa. Uopšte ne zavidim, prvo sebi, a onda i ostalim ljudima koji dođu u situaciju da moraju uzeti kredit”, poručila je Savićević.

Tim prije što se zna da je “dug zao drug”, a oni se, upravo, u takvo druženje upuštaju.

TVCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *