Da je statua Oskara zlatna koštala bi 150.000 dolara(video)

Dodajte komentar

Jedina stvar koja bi bila bolja od osvajanja pozlaćene statuete Oskara, bilo bi osvajanje statue Oskara od čistog zlata, ali bi ona koštala oko 150 000 dolara.

Pozlaćene statue, koje se dodjeljuju u 24 kategorije, biće uručene večeras na svečanosti u Dolbi teatru u Los Anđelesu.

Statua Oskara koju dobijaju pobjednici visoka je oko 30 centimetara i teška blizu četiri kilograma. Pozlaćena je, a da je zaista od zlata koštala bi organizatore 150.000 dolara.

Jedna unca (30 grama) zlata košta oko 1.200 dolara što znači da bi, ukoliko bi bila napravljena od zlata, a ne samo pozlaćena, jedna statueta koštala 150.000 dolara, što je cijena najnovijeg luksuznog automobila marke Ferrari.

Od 1929, Američka filmska akademija je podijelila oko 2.800 statueta. Da su sve bile od zlata njihova ukupna vrijednost bi iznosila oko 500 miliona dolara.

Zapravo, kada bi večeras uručila dvadesetak Oskara od čistog zlata, to bi Akademiju koštalo više nego što je bilo potrebno novca da se sagradi teatar u kojem će se svečana dodjela večeras održati.

Čuveni kip je stvoren 1929, i to po nalogu tadašnjeg šefa studija MGM Luija Mejera. Inače, ideja je potekla od umjetničkog direktora MGM-a Sedrika Gibonsa a umjetnik iz Los Anđelesa Džordž Stenli je napravio prvu statuu viteza koji stoji na rolni filma i drži krstaški mač.

Na postolje statue je ugraviran serijski broj svake statue kao i pločica sa imenom vlasnika i “Oskari” ne mogu da se prodaju, poklanjaju ili prebacuju bilo kome ako prethodno prvo nisu ponuđeni Akademiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *