Znaci da vas vaš telefon špijunira: Odmah izvadite bateriju ako vam se ovo dešava

Dodajte komentar

Štetni softver preuzima kontrolu nad procesom isključivanja telefona i stvara prividni dojam kako se uređaj isključuje. Vide se animacije, ekran se zacrni, ali telefon zapravo i dalje radi.

Pojavio se novi i problematični android malware koji može da pozove kontakte iz vašeg imenika ili da fotografiše čak i ako je uređaj isključen, upozorila je kompanija za sigurnosna istraživanja AVG.

Kako bi u tome uspio, štetni softver preuzima kontrolu nad procesom isključivanja telefona i stvara prividni dojam kako se uređaj isključuje. Vide se animacije, ekran se zacrni, ali telefon zapravo i dalje radi. U tom stanju malware može da pošalje nasumične poruke, pozove kontakte i fotografiše, tako da u principu postaje uređaj koji vas špijunira.

AVG je objavio neke dijelove šifri ove tehnološke prijetnje po imenom Android/PowerOffHijack. Ovaj malware utiče na sve telefone sa instaliranom verzijom androida ispod 5.0 i zahtjeva dozvole root telefona da bi radio.

Dosad je zaraženo nešto više od 10.000 mobilnih telefona, uglavnom u Kini, gdje se malware prvi put i pojavio.

Najnoviji AVG-ovi antivirusni programi mogu da neutrališu ovu prijetnju, ali kompanija i dalje preporučuje korisnicima da izvade bateriju kako bi bili sigurni da se telefon stvarno isključio.

https://www.youtube.com/watch?v=U_2XoUYYcV4

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *